Huidcelregeneratie wordt belangrijker dan rimpels 'vullen'. Artsen moeten meer kennis van de huid krijgen en pak collageenstimulatie al op vanaf je 25ste.

07:00 - 04:12
luistertijd 07:00 - leestijd 04:12

Skinboosters, ze zijn niet meer weg te denken uit het arsenaal injectables van de cosmetisch arts. Toch werd er lange tijd met een schuin oog naar gekeken. Het waren halfslachtige fillers om het huidoppervlak wat mooier te maken, of een instapje als je nog geen ‘echte’ fillers aandurfde.

De cosmetisch arts vertelt

Inmiddels worden deze boosters bloedserieus genomen omdat ze zoveel meer bijdragen aan een mooie huid. Wordt huidcelregeneratie belangrijker dan rimpels vullen? Cosmetisch arts Adriana Pereira beantwoordt 5 kritische vragen van BeautyJournaal.

Zijn skinboosters geen slap aftreksel van de gangbare hyaluronzuur fillers?

Absoluut niet, en in het buitenland wordt er ook echt niet zo naar gekeken. Het is mijn ervaring dat mensen in veel landen juist net zoveel aandacht besteden aan huidverbetering, met skinboosters, als aan fillers.

Kennis van fillers, maar niet van de huid

Waarom dat zo is, daar kan ik alleen maar naar gissen. In de meeste landen verrichten plastisch chirurgen en dermatologen de cosmetische medische behandelingen en met name dermatologen hebben veel kennis van de huid.

Transformaties hebben de voorkeur

Het valt me in Nederland op dat de kennis hierover onder cosmetisch artsen echt minder is. Inhoudelijke kennis over de fysiologie van de huid, de endocrinologie, et cetera is niet verplicht voor het uitvoeren de algemene cosmetische geneeskunde. Huidverbetering heeft geen prioriteit, snelle transformaties met fillers juist weer wel. Dat is wat ik zie.

In Nederland ga je naar de huidtherapeut of schoonheidsspecialiste voor huidverbetering. Echter kun je bij hen weer niet terecht voor skinboosters omdat die geïnjecteerd worden. Cosmetische behandelingen worden door dermatologen weer niet of nauwelijks uitgevoerd omdat ze niet binnen de verzekering vallen, en deze vakgroep met name verzekerde zorg biedt.

Waar voor je geld willen hebben

Cosmetisch medische behandelingen zijn in Nederland ook niet goedkoop. De neiging bestaat dan om waar voor je geld te willen hebben, met snel, zichtbaar resultaat. Fillers geven dat, maar ze voeden de huid niet.

Mensen beseffen vaak niet dat hun huid een levend orgaan is, waarvoor je goed moet zorgen om hem ook zo lang mogelijk echt mooi te houden. Want dat kan. Het is aan de artsen om hier goede voorlichting over te geven.

Er wordt nu gezegd dat skinboosters voeding voor de huid zijn, maar dat het toch fillers ‘light’ zijn die kunnen gaan stapelen?

Skinboosters kun je inderdaad als voeding voor de huid beschouwen. De werkzame stoffen worden direct in de huid gebracht, en niet erop gelegd zoals bij skincare. Zo vindt er ook geen verspilling plaats. De huid staat meestal achteraan in de rij als het om voeding gaat. Belangrijke stoffen gaan eerst naar de hersenen, naar de vaten, de lever, de nieren.

Skinboosters worden in de dermis geïnjecteerd, in de huidlaag waar het collageen en de elastine zich bevinden. Deze vezels hebben zowel hydratatie als voedingsstoffen nodig. Wil je je collageen beschermen en een boost geven, doe dat dan met skinboosters. Dit werkt vele malen beter dan met crème.

Skinboosters + skincare

Echter moeten we crème niet vergeten, want het helpt om vochtverlies te voorkomen, om de pH-waarde van de huid te beschermen en om de huidbarrière in het algemeen te beschermen. Gebruik ook altijd een SPF tegen de inwerking van UV-straling.

Er is veel te doen over skinboosters, omdat er steeds meer middelen bij komen. Maar niet alles wat in de wandelgangen een skinbooster genoemd wordt, is ook een skinbooster. Echte skinboosters bevatten vitaminen, aminozuren, hyaluronzuur en polynucleotiden, maar ZONDER crosslinking.

Skinboosters zijn nooit gecrosslinked

Fillers zijn altijd gecrosslinked met een synthetische stof om de houdbaarheid te verlengen. Fillers zijn bedoeld om volume te geven. Skinboosters zijn geen volumegevers, ze verbeteren de kwaliteit van de celfuncties.

Verwacht als er bijvoorbeeld na 1 week een biopt genomen wordt, geen restjes van skinbooster in dat biopt, zoals wel het geval is bij fillers. Wel zul je een huid zien die beter gehydrateerd is, meer georganiseerde collageen en elastiene vezels heeft, en misschien een beetje inflamatie waardoor de fibroblasten activiteit is toegenomen.

Als er al stapeling zou plaatsvinden, dan gebeurt dit met middelen die GEEN echte skinboosters zijn, maar toch fillers, hetzij dan in een lichtere variant.

Welke soorten skinboosters zijn er, en welke zet jij in, met welk doel?

Zoals ik hierboven al vertelde bevatten skinboosters over het algemeen vitaminen, mineralen, aminozuren, hyaluronzuur. Nieuw zijn de polynucleotiden, waarover BeautyJournaal onlangs al schreef. Het zijn bouwstenen van nucleïnezuren zoals DNA en RNA, die in dit geval uit zalm gewonnen worden.

Zijn skinboosters wel geschikt voor een oudere huid. Ze geven immers geen volume terug….

Skinboosters zijn geschikt voor alle huidcondities en alle leeftijden. Ze geven dan wel geen volume, maar ze verbeteren wel de huidconditie, en dat is voor de verouderende huid ook heel prettig. Een oudere huid zal wel meer behandelingen nodig hebben voor een optimaal effect.

Daarnaast is het ook zo dat een huid die heel goed gehydrateerd is, door skinboosters bijvoorbeeld, ook een beter vermogen heeft om fillers vast te houden. Je hebt dan dus minder fillers nodig. Bovendien zal je huid meer gezondheid uitstralen, en ook dat oogt jonger.

Heeft het zin om ook collageen te drinken?

Het drinken van collageen is wetenschappelijk onderbouwd voor de souplesse van gewrichten, dus het kan ook een impact hebben op de huid. Veel collageensupplementen bevatten ook vitaminen zoals C, ook dat helpt bij de aanmaak van collageen.

Collageenproductie vraagt om veel water, des te belangrijker is het om niet alleen voldoende water te drinken, maar ook de huid veel vocht te geven, dus sterkere hydraterende crèmes bijvoorbeeld. Collageenvezels houden ook veel water vast. Hier is in 2020 een interessante studie naar gedaan.

Start met stimulatie al vanaf je 25ste

Overigens ben ik ook van mening dat het stimuleren van collageen het meest optimaal is als je nog voldoende collageen hebt, je het ook nog makkelijk aanmaakt, en het nog in goede conditie is. Dit betekent in de praktijk dat het zinvol is om het vanaf je 25ste levensjaar extra te gaan stimuleren.

Lees ook