Hoe denk kracht de biologie van je lichaam kan beïnvloeden, en ik vertel mijn eigen ervaringen...

08:28 - 05:04
luistertijd 08:28 - leestijd 05:04

Afgelopen week keek ik de nieuwe documentaire van Joe Dispenza, the Source. Het thema van de docu is dat je een krachtige bron binnenin jezelf hebt, die je helpt om je prettig te voelen in deze wereld. Verbonden met je hart en je levend vanuit je hart.

Wat de documentaire laat zien

Meditaties zijn hiervoor een prachtig instrument om dit te ervaren. In de docu laat Joe voor het eerst zien dat er ook wetenschappelijk bewijs is voor de effecten van meditatie op je gezondheid: uit bloedonderzoek blijkt dat een bepaalde stof die immuunversterkend werkt, in hogere concentraties in het bloed van ervaren meditatie-beoefenaars te vinden is. Denk-kracht is een wonderlijk middel;-)

Alles wat je gezond houdt, zit al in je

Je lichaam is een grote chemische fabriek, en alle stoffen die nodig zijn om je gezond te houden of je gezondheid te herstellen, zijn in jou en in ieder van ons aanwezig. Het zelfherstellend vermogen heet dat. Ook de farmaceutische industrie maakt gebruik van dit principe om herstel te bevorderen wanneer je ziek bent.

In contact met je energieveld

Een nadeel: medicijnen hebben altijd bijwerkingen. Zelf stimulatie van je lichaamseigen stoffen hebben die niet. Joe leert je om in contact te komen met je eigen energieveld en daar onuitputtelijk uit te tappen. Mind you: het vergt training, je moet je er voor open kunnen stellen, in die zin dat het je aan moet spreken. En het is heus niet zo dat als je het pad van de meditaties gaat, je geen geneeskundige hulp meer nodig hebt. Steek nooit je kop in het zand.

De 7 inzichten die The Source je geeft

In de Facebook groep van mensen die The Source ook bekeken hebben, werd een mooie samenvatting gemaakt van wat je uit deze documentaire kunt leren, en waar de inzichten van Joe voor staan:

  1. “Ignorance is a choice”: Dispenza benadrukt dat we in een tijdperk van overvloedige informatie leven, waarin we kunnen kiezen om ons bewust te ontwikkelen. Het is niet langer voldoende om alleen te weten; het gaat erom te weten hoe we onze gedachten en gevoelens kunnen gebruiken om onze realiteit te veranderen​.
  2. We zijn geprogrammeerd, maar kunnen herschrijven: Het idee dat 95% van onze gedachten, gewoonten en gedragingen automatisch zijn, biedt een krachtige les. Hoewel we geprogrammeerd zijn door ons verleden, hebben we de mogelijkheid om ons bewust te worden van deze programma’s en ze te herschrijven door middel van bewuste keuzes en nieuwe ervaringen​.
  3. Het hart en de geest moeten in harmonie zijn: Dispenza legt uit dat echte transformatie plaatsvindt wanneer ons hart en onze geest coherent zijn. Door een staat van liefde, dankbaarheid en compassie te cultiveren, kunnen we onze biologische reacties veranderen, wat leidt tot fysieke en emotionele heling​.
  4. De kracht van emoties: Positieve emoties, zoals vreugde, liefde en vergeving, kunnen fysieke genezing bevorderen. Dispenza laat zien dat het ervaren van deze emoties niet alleen onze perceptie verandert, maar ook ons lichaam op cellulair niveau beïnvloedt. We kunnen letterlijk de chemie van ons lichaam veranderen door anders te denken en te voelen​.
  5. Energie gaat vooraf aan materie: Een belangrijk inzicht is dat energie niet een bijproduct van materie is, maar dat energie en informatie de werkelijkheid creëren. Door ons bewustzijn af te stemmen op het energetische veld, kunnen we de fysieke realiteit beïnvloeden. Dit leert ons dat we niet alleen afhankelijk zijn van externe omstandigheden, maar dat we ons leven van binnenuit kunnen veranderen​.
  6. Meditatie als weg naar genezing: Meditatie helpt ons om ons los te maken van de zintuiglijke wereld en contact te maken met diepere energievelden. Dit is de sleutel tot heling en transformatie. Door regelmatig te mediteren, kunnen we onszelf in een staat van gezondheid en balans brengen, wat door wetenschap wordt ondersteund​.
  7. Vertrouwen op de kracht van het collectief: Coherente groepshealing is een krachtige techniek waarbij mensen hun energie bundelen om een veld van genezing te creëren. Dit laat zien dat we niet alleen in ons eigen proces staan, maar dat we samen een grotere impact kunnen hebben, zowel op onszelf als op anderen​.

Mijn eigen pad van inzichten

De eerste keer dat ik met zijn werk en zienswijzen in aanraking kwam, was enkele jaren geleden toen ik zelf voor een ingrijpende beslissing stond om mezelf te laten opereren. Ik vond het zeer beangstigend, maar niets doen was ook geen optie uiteindelijk. Het duurde nog 2,5 jaar voordat ik de stoute schoen aantrok.

Het boek Becoming Supernatural van Joe heeft me mede over de streep getrokken. De meest wijze les die ik daaruit leerde was dat het heel veilig aanvoelt om in een ellendige situatie te blijven zitten en het gordijn om je heen te sluiten. De ellende voelt vertrouwt, een sprong in het diepe nemen totaal niet. Maar het was niet makkelijk, omdat de situatie een oud trauma van 22 jaar geleden naar boven haalde: het overlijden van mijn eerste dochtertje.

Jezelf uit je verslavende, verlammende staat trekken

Toch duwde de inzichten van Joe me over die rand van de emmer. Ik moest gaan aanpakken, weg uit de verlamming. De tweede grote stap daarin was het vinden artsen, die wilden doen wat ik wilde, omdat ik er niets voor voelde om de standaardprotocollen te volgen. Dat paste gewoon niet bij mij. Ik vond die artsen, en ik ben nog steeds zo dankbaar dat ze mij de regie over mijn lichaam hebben gelaten en deden wat ik wilde, wat bij mijn ziel past.

Perfecte combi: spiritualiteit en wetenschap

Later begon ik me nog meer te verdiepen in de wereld van mensen met visies die alles overstijgen. Van Indiase goeroes tot gemakzuchtige kopieerders van het werk van Joe en andere wijze zielen. Maar met Joe heb ik altijd een ‘band’ gehouden. Omdat ik ervan hou hoe hij alles wat zich manifesteert in de metafysische wereld door hem ook met een wetenschappelijke blik benaderd wordt. Hij doet ook verschrikkelijk zijn best om de beta’s van deze wereld mee te nemen in het krachtenveld dat in de mens zelf schuilt, het potentieel waarmee zoveel moois gedaan kan worden. Ten gunste van jezelf, de mensen om je heen, de wereld waarin leeft.

Kunnen gedachten je biologie veranderen?

Maar nu even terug naar die wetenschap en de meditatie. Kun je met je gedachten de biologie van je lichaam veranderen? Uit bloedsamples die genomen werden van mensen die een grote bijeenkomst van Joe Dispenza bezochten, en die zeer ervaren in meditatie waren, werd opvallend duidelijk dat er het immuunsysteembeschermende eiwit Serpina5 in verhoogde concentraties werd terug gevonden, terwijl dat bij de controlegroep van beginnend mediteerders niet zo was.

Denken aan immuunversterkende eiwitten

De eerste groep werd gevraagd zich te richten op het verhogen van specifieke eiwitten, zoals Serpina5, tijdens hun meditatie. Deze eiwitten zijn bekend om hun rol in het versterken van het immuunsysteem en het blokkeren van virale infecties zoals COVID-19. De tweede groep mediteerde zonder specifieke focus op deze eiwitten, als een controlegroep, om het verschil in biologische respons te kunnen meten.

Dispenza en zijn team van wetenschappers zijn nu natuurlijk super blij met deze bevindingen. Ze willen niets anders dan kunnen aantonen dat met meditatie niet alleen mentale maar ook fysieke processen beïnvloed kunnen worden, en dat dit mogelijkheden biedt voor meer onderzoek naar zelfgenezing en immuniteit.

Ook mooi: hypnose

Een hele mooie, andere methodiek is die van hypnose. Ook onder invloed van geleide, diepe ontspanning met een hypnose therapeut kun je tot de meest wonderlijke inzichten komen die kunnen leiden naar meer levenskracht en een gevoel van optimaal welzijn.

Deze bevindingen maken de weg vrij voor verder onderzoek naar hoe meditatie kan bijdragen aan zowel mentale als fysieke genezing.

Lees ook