Suiker is de onzichtbare vijand van je huid. Het laat je huid uitzakken. Suzanne Duijker deelt haar inzichten met Monique

06:46 - 04:03
luistertijd 06:46 - leestijd 04:03

Niet alleen de zon of stress is een veroorzaker van versnelde huidveroudering, maar ook zoiets subtiels als suiker, dat in verschrikkelijk veel voedingsmiddelen verwerkt is. Suzanne Duijker, huidexpert en salesmanager bij het merk Reviderm, legt uit dat suiker een grotere rol speelt in huidveroudering dan veel mensen denken: “Er is echt een epidemie gaande. We hebben het altijd over aging, maar vergeten vaak hoe schadelijk suikers zijn voor onze huid.”

Voor mij is glycatie, zoals het officieel heet een geweldig onderwerp. Maar liefst 14 (!) jaar geleden besteedde ik er al aandacht aan op BeautyJournaal en had ik er een interview over met de meest vermaarde cosmetisch chemicus die de wereld gekend heeft, wijlen Johann Wiechers. Onderaan dit artikel kun je die video nog eens bekijken.

Wat is Glycatie?

Suzanne Duijker

Volgens Suus (zo wordt ze meestal genoemd) is glycatie een proces waarbij suikers zich hechten aan belangrijke eiwitten zoals collageen en elastine: “Collageen en elastine zorgen voor de stevigheid en veerkracht van je huid. Door glycatie worden deze eiwitten stijf en verliezen ze hun elasticiteit.”

Suus legt het proces uit met een eenvoudige vergelijking: “Vergelijk je huid met een trampoline. Als je jong bent, is die trampoline strak en veerkrachtig. Maar naarmate je ouder wordt, vooral door de invloed van suiker, begint die trampoline door te zakken. En dat is glycatie: die suikers hechten zich aan de elastische vezels in je huid en maken ze stijf. Het gevolg is dat je huid verslapt, gaat uitzakken.”

Als een geroosterd broodje

Ze gebruikt ook een andere treffende metafoor: “Het is alsof je een wit casinobroodje in de toaster doet. Zodra het geroosterd is, krijg je dat knapperige korstje, maar dat kun je nooit meer terugbrengen naar het zachte broodje dat het ooit was. Dat is wat glycatie doet met je huid. Het heet officieel trouwens de Maillard reactie; dat bruin worden van voedsel onder invloed van hitte.

De rol van voeding

Een van de grootste boosdoeners bij glycatie is onze voeding. Suus licht toe: “We eten veel te veel gefrituurd, gebakken en gegrild voedsel. Alles wat bruin en krokant is, smaakt heerlijk, maar zit vol met Advanced Glycation End Products (AGE’s). Te veel van die AGE’s zorgen ervoor dat je huid sneller veroudert en verhardt.”

Ik benadruk daarbij ook de invloed van snelle suikers, Frisdranken, energiedrankjes en snacks boordevol suikers jagen je bloedsuikerspiegel omhoog. Die pieken zorgen ervoor dat het glycatieproces wordt versneld. Ik heb hier ook al eens een mooi interview over gehad met professor Vlassara, die me ook duidelijk maakte dat AGE’s door hun invloed op het metabole systeem ook bijdragen aan de welvaartsziekten die nu alom aanwezig zijn. Lees dat interview hier nog eens.

Wat kun je zelf doen?

Hoewel glycatie niet volledig kan worden omgekeerd, zijn er volgens Suus wel manieren om het proces te vertragen. “Dagelijkse bescherming met antioxidanten en SPF is essentieel om je huid te beschermen tegen oxidatieve stress, die het glycatieproces versnelt,” legt ze uit.

Daarbij vind ik het persoonlijk ook belangrijk dat je een heel gezonde leefstijl volgt. Naast goede skincare, dus gezond en vers eten, met weinig bewerkt voedsel en al helemaal geen ultraprocessed voeding. Het gaat om een totaalpakket. Ik heb zelf twee jaar geleden al kunnen ondervinden hoe niet alleen mijn energie levels stegen, maar ook mijn huid er nog veel beter uit ging zien, door te kappen met suikers en veel verse groenten te eten, voldoende vet en eiwitten, zeer weinig koolhydraten. Lees mijn verhaal hier nog eens.

Producten die glycatie aanpakken

Reviderm heeft specifieke producten ontwikkeld om glycatie te vertragen en de schade te beperken. Suus vertelt enthousiast over hun anti-glycatieformule: “Onze contouringlijn bevat carnosine, een ingrediënt dat fungeert als een soort ‘afleider’ voor de suikers in je lichaam. In plaats van zich aan collageen of elastine te hechten, binden de suikers zich aan de carnosine, wat voorkomt dat de elastische weefsels zich verharden.”

Microdermabrasie en microneedling

Ook vertelt ze dat microdermabrasie en microneedling de huid stimuleren om nieuwe collageenvezels aan te maken. Dat helpt de huid om steviger en gezonder te blijven, zelfs als er al sprake is van enige glycatie.”

Natuurlijk ben ik nieuwsgierig welke producten Reviderm heeft tegen glycatie. Suus vertelt: ‘Er is een complete contouringlijn die gericht is op het aanpakken van glycatie en huidversteviging. Onder andere Reviderm Contouring Neck & Decolleté Cream, het Anti-Glycation Mask, en het Individual Serum dat speciaal op maat wordt gemaakt. Dit serum bevat werkstoffen zoals carnosine en antioxidanten die helpen om de effecten van suikerschade te verminderen.”

Als je alleen geinteresseerd bent in een serum, adviseert ze het OPC Anti-Glycation Serum uit de Skin Intelligence-lijn.

Waarschuwing voor overbehandeling

Overigens wil ik wel waarschuwen voor al te fanatieke behandelingen met high energy devices om collageen en elastine weer te verstevigen. Als je dit te vaak doet, kun je het tegenover gestelde bereiken: de weefsels verharden als gevolg van onderhuidse littekenvorming. Het ziet er dan aan de buitenkant mooi strak uit, maar dat is het van binnen dan ook! Luister hier nog eens naar de podcast met plastisch chirurg Frank Niessen hierover.

Suus voegt toe: “Het gaat om balans. We willen vaak snel resultaat, maar je huid is een levend orgaan. Goede zorg en consistentie zijn belangrijker dan alles meteen willen oplossen.”

De sleutel: een gezonde balans

Suus en ik zijn het erover eens dat het belangrijk is om een holistische benadering te hebben als het gaat om huidverzorging. “Je huid is niet alleen een omhulsel, het is een weerspiegeling van je algehele gezondheid,” zegt Suus. “Als je van binnenuit goed voor jezelf zorgt, zul je dat ook aan de buitenkant zien.”

Voorkomen is beter dan genezen. Hoe bewuster je omgaat met je voeding, je levensstijl, en de producten die je gebruikt, hoe langer je je huid mooi en gezond kunt houden.

En dan, beloofd is beloofd, hierbij mijn veertien jaar oude video interview met wijlen cosmetisch chemicus prof. Johann Wiechers over glycatie, je huid en cosmetica:

Lees ook