Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die droge, jeukende en schilferige plekken veroorzaakt, vaak gepaard met scheurtjes en bloedingen. Super belangrijk bij het verzachten van eczeem klachten is smeren met cremes en lotions die verzachten, kalmeren en terugvetten. Kokosolie wordt hier om geprezen. In dit artikel lees je van de wetenschap erover zegt, en, hoe je deze natuurlijke olie het beste kunt inzetten.
De voordelen van kokosolie bij eczeem
Kokosolie bevat een breed scala aan vetzuren, waaronder laurinezuur, dat bijdraagt aan het herstel van de huidbarrière en ontstekingen kan verminderen. Een wetenschappelijke review uit 2022 benadrukt dat virgin kokosolie mogelijk ook infecties helpt voorkomen, dankzij het stevige vetzuurprofiel. Dit is een mooie ontdekking, omdat de eczeemhuid heel kwetsbaar is en makkelijk door bacterien zoals de Staphylococcus aureus gekoloniseerd kan worden.
Kokosolie kan echter eczeem niet genezen. Het werkt ondersteunend dankzij eigenschappen als hydraterend, ontstekingsremmend en dus die antimicrobiele werking.
Wat zegt de wetenschap?
- Verbeteringen in de huidgezondheid
Een studie uit 2024 volgde 32 volwassenen met eczeem die een jaar lang kokosolie en zonnebloemolieproducten gebruikten. Ze rapporteerden minder jeuk, een afname van Staphylococcus aureus-bacteriën op de huid en minder gebruik van corticosteroïden. - Stimulering van huidproteïnen
Kokosolie lijkt ook het niveau van filaggrine te verhogen, een essentieel eiwit dat de huid gehydrateerd en pH-gebalanceerd houdt. Een tekort aan filaggrine wordt in verband gebracht met eczeem. Uit een laboratoriumonderzoek in 2019 bleek dat kokosolie de filaggrineproductie in huidcellen kan stimuleren. - Antioxidanten en infectiebestrijding
Onderzoek in 2019 en 2022 toonde aan dat kokosolie rijk is aan antioxidanten en antimicrobiële eigenschappen heeft. Dit is vooral belangrijk bij eczeem, omdat beschadigde huid vatbaarder is voor infecties.
Hoe gebruik je kokosolie bij eczeem?
Als je overweegt om kokosolie te gaan gebruiken doe dan eerst een testje op een onbeschadigd stukje huid en laat dat 24 uur zitten. Kokosolie wordt vloeibaar als je het licht verwarmd of een beetje tussen je vingers smelt. Behandel droge of geirriteerde plekjes ermee. Je kan het twee keer per dag aanbrengen, en ook voordat je gaat slapen. Op je hoofdhuid kun je het ook inmasseren, en met warm water uitspoelen na enkele minuten.
Kies voor biologische koudgeperste, virgin kokosolie, deze is het meest zuiver, zonder chemische bewerkingsrestanten. Het mag ook voor baby’s gebruikt worden, maar doe altijd eerst een test want het blijkt dat 20% tot 30% van de kleintjes gevoelig reageert op kokosolie.
Kokosolie versus vaseline
Kokosolie hydrateert en verzacht (emolliënt), verbetert de huidtextuur en biedt antimicrobiële bescherming. Vaseline werkt als een occlusief middel dat vocht in de huid insluit, maar heeft geen antibacteriële werking. Een kleine studie uit 2019 concludeerde dat kokosolie effectiever is dan minerale olie bij het verbeteren van huidhydratatie.
Lees hier ook artikelen over kokosolie in producten voor je haar: producttips
PS: totaal off-topic maar organic kokosolie is ook een heel gezonde lubricant tijdens het vrijen, als je daarvoor geen synthetische middelen met siliconen, conserveerstoffen en dergelijke wilt gebruiken.