Er zijn parfums die je een moment laten beleven, en er zijn parfums die een verhaal vertellen – een verhaal van subtiliteit, elegantie en persoonlijke expressie. Narcisse Blanc, een van de meesterwerken van het Franse huis Caron, valt voor mij onmiskenbaar in die laatste categorie. Het is de liefste is mijn parfumcollectie.
1923, Roaring Twenties
Caron’s Narcisse Blanc, gecreëerd in 1923, is een bloemige interpretatie van verfijning, doordrenkt met de ziel van de roaring twenties, maar verrassend relevant in de moderne tijd. Het is een geur die niet domineert, maar zachtjes fluistert wie je bent en waar je voor staat. I love it.
Ingetogen bloemig
De eerste keer dat ik Narcisse Blanc rook, was tijdens een van mooie persevents van Skins Cosmetics in Amsterdam. Ik was direct verkocht. Het was de frisheid, het groenige accent en de bloemige zachtheid die me grepen. Een happy mood, maar ingetogen. Na enkele minuten werd hij iets warmer, een heel lichte rokerigheid die ik herkende van Narcisse Noir.
Zelfverzekerd en toch kwetsbaar
Geen spoor van overdaad, maar een bescheiden, iets serene pracht die tegelijkertijd zelfverzekerd en kwetsbaar aanvoelt. Deze geur heeft de zeldzame kwaliteit om aanwezig te zijn zonder opdringerig te zijn.
Stad of natuur, het sillage veert mee
Het is alsof de narcis, in dit parfum gecombineerd met neroli en een vleugje vanille, een verhaal fluistert van lichte poederigheid en groene frisheid, een verhaal dat zich moeiteloos laat lezen in elke omgeving – of dat nu een bruisende stad is, een chique avondgelegenheid of een wandeling in de natuur.
Contrast met Narcisse Noir
Toch is Narcisse Blanc niet zonder contrast. Haar voorganger, Narcisse Noir uit 1911, is een andere wereld: zwaar, zwoel, met een diepe, oosterse bloemigheid. Hoewel ik bewondering heb voor de dramatische, complexe elegantie van Narcisse Noir (hij zit in mijn collectie), bleek het een geur te zijn die vaak een sterke – en niet altijd positieve – reactie uitlokte in sociale situaties.
Subtiel, onderkoeld elegant
Narcisse Noir is een echte avondgeur, een sluier. Narcisse Blanc is een uitnodiging tot verbinding. Recensenten wereldwijd beschrijven haar als een parfum dat even tijdloos als toegankelijk is. “Zacht, fris en een tikje zoet, met onderkoelde elegantie,” zegt een parfumliefhebber. Een ander prijst haar als een “lichte en draagbare geur” die tegelijk krachtig en subtiel is.
Narcis absolue, cashmeran
Narcisse Blanc is opgebouwd uit geurcomponenten als Italiaanse bergamot, sinaasappel en petitgrain in de top, oranjebloesem, narcis absolue, neroli en roos in het hart en cashmeran, vanille en mos in de basis.
Narcisse Blanc toen en nu
Ik heb ook even gekeken waarin de moderne Narcisse Blanc verschilt van het originele parfum uit 1923. Meest opvallend is dat in die tijd nog natuurlijke olie en dierlijke extracten werden gebruikt. Door regelgeving zijn deze vandaag de dag vervangen door synthetische alternatieven.
Art Deco
Ik weet niet hoe het origineel ruikt, maar ik geloof graag dat Narcisse Blanc anno 2024 ook net iets moderner zal ruiken. De roaring twenties vroegen om zwaarte en bedwelming. Overigens, de prachtige, ronde flacon ademt nog de Art Deco stijl uit die tijd. Geweldig.
Het duurde anderhalf jaar voordat ik besloot Narcisse Blanc aan mijn parfumcollectie toe te voegen. De prijs – tegenwoordig geen onbelangrijk detail – hield me eerlijk gezegd een beetje tegen.
Maar het is een investering in schoonheid. Dit is een geur die zich prachtig aanpast aan je stemming, je omgeving, en zelfs aan het seizoen. Of je nu overdag werkt of ’s avonds uitgaat, Narcisse Blanc is er voor jou, zonder te veel van zichzelf op te eisen.
Herinnering aan Manousakia narcisjes
Heel prettig vind ik het ook dat het parfum een mooi sillage geeft als je in de natuur bent. Als je langer in de natuur verblijft, wordt je reukvermogen subtieler en kunnen synthetische parfums te zwaar over komen. Met Narcisse Blanc gebeurt dit niet. Het vermengt zich harmonieus met de omgeving.
Als ik Narcisse Blanc ruik, denk ik meteen weer aan de kleine Narcisjes die in de winter in Zuid-Europa zo prachtig geurend bloeien, met een bijna honingachtig sillage. In het Grieks heten ze bijvoorbeeld Manousakia, wilde narcissen.
Gewoon zalig
Narcisse Blanc maakt geen lawaai, ze lacht je vrolijk en helder toe. Het elegante sillage is zalig. Mijn lief, Narcisse Blanc.