Een tijdje gaat het goed met de beautycommunicatie in de online wereld, en dan opeens slaat de vlam weer in de pan. De laatste rariteit was voor mij de ‘glass kin’, en nu krijgen we collageen banking, wat zoveel betekent als je collageen voorraad op peil zien te houden, dan wel collageen te sparen. In dit artikel ga ik in op het nut, op FOMO, de do’s en een slimme huid DNA test, want meten is weten.
Pretentieus geklets?
Over de glass-skin gesproken, ik vond de glazen huid wel heel erg pretentieus, met een lik vaseline kom je ook een heel eind om die glas-glans op je huid te leggen. Bovendien is die glass skin überhaupt volstrekt onhaalbaar. Maar goed, tussen de regels door begrijp ik wel wat er wordt bedoeld: een heldere teint. By the way, als je die mooie wilt hebben, probeert Esse Skincare foundation,waanzinnig!
In het verhaal over collageen banking zit nog wel een kern van waarheid. Het is namelijk verdomde moeilijk om collageen dat weg is, op zekere leeftijd weer wat op te zien te bouwen. De boodschap is: jong beginnen – met behoud. Van collageen. Neem het ‘banken’ alleen niet te letterlijk, alszijde opsparen, bewaren.
Kern van waarheid
Zoals ik al schrijf, er zit een nuttige kern van waarheid in. Maar dat geldt voor alle huidconditie behoudende behandelingen. Het zorgvuldig bewaren van een optimale huidconditie geeft ook plezier als je ouder wordt.
Preventie – en intrinsieke motivatie
We leven in een wereld waarin dit steeds duidelijker wordt. Maar er is ook een noodzaak, omdat we een beetje de grenzen bereiken van wat haalbaar is aan huidverjonging, zeker als je pas begint als je 40-50 jaar bent. En dat was nou juist wel de situatie altijd. Mensen gaan pas dat doen wat nodig is als het leed als geschied is, danwel zichtbaar wordt. Preventie…..daar draait het om.
Als het leed al geschied is
Nu is niets moeilijker dan mensen uit preventieve overwegingen in beweging te krijgen. De intrinsieke motivatie ontbreekt meestal. Als je 20 bent, denk je überhaupt dat je onsterfelijk bent, en dat is maar goed ook. Preventie werkt, als je bang bent, en dat is een voorname drijfveer ook in beautycommunicatie.
Het nut van angst?
De industrie slaagt met ook steeds geraffineerdere communicatie steeds beter in. Is er al niet de invloed van met filters bewerkte beelden op socials, dan is er nu al weer de angst bij steeds meer jonge vrouwen om überhaupt rimpels te krijgen, en in mindere mate, angst voor pigmentvlekken. De cosmetisch medische sector vaart er wel bij.
De grenzen aan maakbaarheid
Ik zie momenteel belangrijke verschuivingen plaatsvinden, naar zowel meer aandacht voor huidconditie verbetering in plaats vullen of ontspannen met fillers en botulinetoxine en de communicatie richt zich steeds vaker op GenZ en aanvullend op de millenials. Dit is niet voor niets omdat we zien dat je met – overigens prachtige- fillers niet eindeloos kan doorgaan, de puffy face ligt op de loer helaas, en wederom (nadat we dit in de jaren 90 ook zagen met andere typen fillers).
Bio-remodelling
Bovendien helpen de middelen niet bepaald bij de opbouw van weefsels die je verliest naarmate je ouder wordt: het collageen en de elastine. Enkele fillers daargelaten, zoals de bioremodelling fillers zoals Radiesse, Profhilo e.d. Echter is het wel zo, dat fillers van Radiesse niet op te lossen zijn bij een bultje, zoals de hyaluronzuren wel – met hyaluronidase. Lees hier ons dossier over de verschillen tussen bio-remodelling fillers en skinboosters.
Vasthouden wat je hebt
Maar, ook die methoden worden meestal pas ingezet als het leed aan het geschieden is: de verslapping, tekenen van volumeverlies. Vandaar nu ook in de internationale beautywereld de term collagen banking haar opgeld doet. Vasthouden wat je hebt, beschermen wat je hebt.
De basis: de beste skincare, volgens een lijstje
Moet je daar ingewikkelde dingen voor doen? Nee, eigenlijk helemaal niet. Het feitelijke verhaal luidt dat je vanaf je 25ste al collageen verliest, heel langzaam. Het gaat ongeveer met 1% per jaar. Men, waaronder de beroemde Amerikaanse plastisch chirurg Amir Karam, drukt mensen op het hart om met de allerbeste skincare te gaan smeren. Hierin moeten de volgende stoffen zitten: retinolderivaten, vitamine C, peptiden, niacinamide. Daarnaast hamert hij erop dat je altijd een zonbescherming spf 30 moet gebruiken, zomer en winter. UV-licht knaagt permanent aan je veerkrachtige weefsels namelijk.
Heerlijk, dat laaghangend fruit, daar kunnen we wat mee! Niet dat het nieuw is, maar door de herziene communicatie en de angst voor collageen verlies als grote boodschap te brengen, blijft het wellicht nog beter hangen.
We zien straks geen gelederde, verdroogde huiden meer
Toch vind ik het nuttig, die verlegde focus naar jongere mensen. Die verdroogde lederachtige huiden die we nu nog zien bij mensen van 60-70 jaar…..het hoeft echt niet. Helemaal niet. Preventie is key, dus laat het maar indalen. Natuurlijk moeten we wel realistisch blijven, omdat het verouderingsproces uberhaupt gewoon doorgaat, zo zijn we nu eenmaal geprogrammeerd. Maar er is zeker winst te behalen.
Gezonde huid kan volstaan met micro doses fillers
De eerste keer dit bij mij indaalde was toen ik er met cosmetisch arts Adriana Pereira over sprak. Het ging over een licht toenemende angst bij mensen voor fillers omdat er op socials best veel over gesproken wordt: de overbehandeling, en de problemen die kunnen ontstaan. Ook Adriana zei toen al tegen mij: hoe beter je je huid verzorgt, hoe gezonder de huidconditie is, hoe minder injectables nodig zijn, en kun je met microdoses hele mooie resultaten behalen.
Boosten met laser, peeling en zo….
Van dokter Karam leer ik dat er naast die solide basis van huidverzorging ook boosts gegeven kunnen worden aan je collageen, met laser, IPL, LED, peeling en microneedling. Maar, zo zegt hij er streng bij: dit zijn boosters, het effect is tijdelijk en je kunt dit niet eeuwig blijven herhalen (behalve LED therapie) omdat er met deze methoden ook schade in de huid wordt aangebracht, waardoor miniscule littekentjes ontstaan (dat is ook wat de collageenproductie op gang brengt).
“Fillers, draadjes en zelfs Sculptra worden vaak verkeerd begrepen,” legt hij uit in zijn video over collageen banking. “Sculptra werkt te diep en stimuleert geen oppervlakkig collageen, terwijl fillers en draadjes alleen mechanische ondersteuning bieden zonder echt iets voor de collageenproductie te doen.”
Uitgeputte huid? Nooit gaan rampetampen, eerst opbouwen met collageen!
Inmiddels weet ik ook, en heb ik van dichtbij kunnen zien, dat als een huid eigenlijk uitgeput is je NOOIT met deze boosterbehandelingen moet starten, omdat de huid zich niet goed zal kunnen herstellen. Er zal altijd een traject van mildere conditieopbouwende behandeling aan vooraf moeten gaan. Van de juiste massage, tot de juiste skincare, tot de juiste suppletie.
De zin en onzin van collageendrankjes
Tot slot ga ik nog even kort in op de juist suppletie. Collageendrankjes zijn big business momenteel, ook onder jongere vrouwen (en mannen). Vooral bij die doelgroep die al wel gelooft in preventie. Het euvel is dan dat ze er niets van merken, zo hoor ik vaak. Ja, van die collageenpreventie merk je ook niet veel, het is een kwestie van er vertrouwen in hebben. Overigens kun je wel iets merken van een verbeterde huidhydratatie.
Toch moet ik hier ook nog een punt maken: de meeste collageendrankjes bevatten stoffen die weinig zoden aan de dijk zetten, en ook nog eens teveel suiker. Dokter Karam is er heilig van overtuigd dat het vooral om de bouwsteentjes van collageen gaat, die je moet innemen, en daar sluit ik me volledig bij aan. Dit heb ik ook al eens geleerd van Mardge Pascaud. Het gaat om stoffen als proline, glycine, hydroxyproline, zink, vitamine C en koper. Denk ook niet dat je er met collageensuppletie alleen bent. Het is en, en, en….
Retinol, you love it or you hate it
Persoonlijk ben ik geen liefhebber van retinolen. Ze irriteren mijn huid teveel, ik hou daar niet van. Ik heb ooit eens geleerd dat je receptoren voor vitamine A stoffen langzaam moet wakker schudden door heel voorzichtig met de derivaten te gaan opbouwen, van hele milde tot de uiteindelijk zwaardere versies. Dan krijg je ook geen irritatie.
Het was een eyeopener voor mij, het merk heet Environ, het heeft altijd nog een speciaal plekje in mijn hart. Ik heb het meer dan een jaar gebruikt en ook kuren ermee in de salon ondergaan. Ik kwam als journalist van mainstream consumentenmerken uit de parfumerie. Dit was mijn eerste echte kennismaking met salonbehandelingen en salonmerken. Er ging een wereld voor mij open.
Ik respecteer mijn huidmicrobioom
Inmiddels ben ik door onderzoek zeer gecharmeerd geraakt van alle kennis over het huidmicrobioom, en ik geloof er zeer in dat een gezond huidmicrobioom bijdraagt aan een gezonde huid. In combinatie met mijn verslavende carboxymaskers en zo nu en dan een prikje van de cosmetisch arts EN mijn LED masker, ben ik superblij, op 60-jarige leeftijd.
Laat een DNA swap van je huid maken
Ik heb ooit een DNA huidswap laten maken bij Mardge Pascaud, echt een toptest, en daaruit kwam dat ik weinig aanleg heb voor rimpelvorming, wel voor de gevolgen van glycatie, zoals huidverslapping en voor pigmentvlekken. Met deze kennis anticipeer ik op mijn huidverzorging.
Ik besluit ermee dat als je dan toch jong wilt beginnen, laat een DNA swap van je huid maken, dan weet je waar je in beginsel, dus vanaf genetische aanleg, gevoelig voor bent. Meten is weten. Anticiperen wordt dan een stuk makkelijker en kun je die FOMO in de kast zetten – je fear of missing out.
Liefs, Monique
C