"De opkomst van Ozempic onthult een vicieuze cirkel van gewichtsverlies, schoonheidsidealen en een nieuw verdienmodel."

08:31 - 05:06
luistertijd 08:31 - leestijd 05:06

Medicatie zoals Ozempic en Wegovy, oorspronkelijk ontwikkeld voor diabetespatiënten, geeft door de gevolgen van het gebruik een nieuwe, onverwachte economische impuls aan de beauty industrie, aldus het Future Forecast rapport van Future Laboratories.

Terwijl miljoenen mensen spectaculaire gewichtsafname ervaren, ontstaat er namelijk ook een nieuw probleem: een verslapte gezichtshuid waarin het volume ontbreekt. Er is een antwoord op: fillers, of eigenlijk biostimulatoren als Sculptra worden momenteel in combinatie met hyaluronzuur fillers stevig gepromoot – in Amerikaanse media. Maar hoe duurzaam zijn deze oplossingen werkelijk als we kijken naar het echte probleem: genetische- en leefstijlproblemen.

Gevangen in een ‘loop’ van doorgaande problemen

Het fascineert me hoe de farmaceutische wereld innovaties aandrijft die kansen bieden in de beautysector. Maar tegelijkertijd vraag ik me af: raken we niet steeds verder verwijderd van echte, duurzame oplossingen? Hoe meer ik erover lees, hoe meer ik het gevoel krijg dat we gevangen zitten in een cyclus van snelle fixes en nieuwe problemen.

Minder eetlust, stabielere bloedsuikerspiegel

De medicijnen bootsen het GLP-1-hormoon na, dat de eetlust en bloedsuikerspiegel reguleert. Het resultaat is vaak een aardige gewichtsafname. Van een kilootje of vijf (als dat je doel was, en dat is ook een doelgroep) tot zelfs 15% van het lichaamsgewicht.

Dit klinkt natuurlijk fantastisch, en dat is het ook. Sterker nog, Ozempic wordt momenteel voor veel meer aandoeningen onderzocht, waarbij een gestoorde bloedsuikerspiegel ofwel metabole problemen een rol spelen. Maar, er is een maar….want wie veel afvalt, krijgt een smal koppie met hangwangetjes. Dat is gewoon zo, dat is altijd al zo geweest. Als je sterk afvalt, verlies je ook vet in je gezicht, en, dat is bekend: dat komt niet tot nauwelijks meer terug! Alhoewel er ook artsen zijn die dit nuanceren: er komt wel een correctie maar collageenweefsel, maar dat heeft tijd nodig.

Cosmetisch arts KNMG Talat Kara vertelt me dat het zeker 9 tot 12 maanden duurt voordat de huid zich weer enigzins herstelt. In de tussentijd adviseert hij ondersteunende behandelingen zoals microneedling, peelings en retinoine crème. Als je al fillers overweegt, adviseert hij dat pas na 9 tot 12 maanden te doen.

Het ‘Ozempic gezicht’

Dus nu hebben we oneerbiedig gesproken, de “Ozempic face”. Bij redelijk snel en drastisch afvallen hebben de collageenvezels simpelweg niet de kans gehad om zich opnieuw te organiseren, waardoor huidverslapping en volumeverlies versneld worden.

Vroeger deed je het er maar mee, en draaide je het ten positieve, dat je zo goed was afgevallen. Later ging je naar de plastisch chirurg voor een facelift – en dat is nog steeds een duurzame optie. Echter komt er nu een alternatief bij: fillers, ofwel beter gezegd biostimulatoren zoals Sculptra om weer volume in het gzicht te brengen. Er wordt nu ook geëxperimenteerd met combi’s met hyaluronzuurfiller.

Sculptra, gecombineerd met hyaluronzuurfillers

Sculptra, oorspronkelijk ontwikkeld voor HIV-gerelateerd volumeverlies, stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, heeft ook haar weg naar het beauty umfeld gevonden. Galderma, producent van zowel Sculptra als hyaluronzuurfillers als Restylane is nu een onderzoek gestart naar het gecombineerd gebruiken van deze middelen. Het effect van een collageenstimulator is pas na maanden zichtbaar, terwijl hyaluronzuur meteen een vullend effect laat zien.

Zoals ik al schreef, het is best fijn, zo’n ‘snelle’ oplossing voor mensen die lijden onder de zichtbare gevolgen van hun grootste wens: een normaal lichaamspostuur. Waarom voelt dit dan toch zo dubbel voor mij?

Het voelt als een vicieuze cirkel

IK heb het gevoel dat we in een vicieuze cirkel terecht komen. Abnormale lichaamsproporties hebben we voor een deel te danken aan een voedingsindustrie die ons geen voeding, maar nepvoedsel voorschotelt. Ultrabewerkte, calorierijke producten. Vervolgens komt de medische wereld met een oplossing voor het overgewicht, en voor de gevolgen daarvan is er dan weer het vangnet van de beauty industrie. Het is een perfecte keten van ‘zorg’, maar het is er wel een die ons alleen maar verder weg lijkt te drijven van de echte oplossing: leefstijlverandering.

Lipofilling

Wat me ook opvalt, is hoe we blijven zoeken naar snelle oplossingen, terwijl er ook een duurzamer alternatief is: lipofilling. Waarbij eigen vet wordt gebruikt om volume in het gezicht te herstellen. Hier wordt weinig over gesproken in de internationale beautymedia. Ik weet ook niet of het helemaal oke is, omdat er vetcellen uit andere lichaamsdelen worden gebruikt, die traditioneel al meer ontvankelijk zijn voor groei door verkeerde leefstijl. Je moet er niet aandenken dat je een ‘dikke billen’ gezicht krijgt;-)

Alles met mate

Uiteindelijk is geen enkele oplossing heilig, en zijn het allemaal alternatieven waarover je goed moet nadenken. Ook Sculptra kent haar eigen kanttekeningen. Bij regelmatig herhalend gebruik kan er onderhuids verlittekening ontstaan. Als je dan nog een facelift wenst op zekere leeftijd, kunnen er problemen ontstaan om die goed uit te voeren, vanwege de verharding van dat weefsel in de diepere huidlagen. Plastisch chirurgen waarschuwen hier (inter)nationaal al voor. Alles kan, maar met mate dus.

Hoe los je het emotioneel op?

En dan is er nog de emotionele kant. Gewichtsverlies zou een overwinning moeten zijn, maar de fysieke veranderingen die ermee gepaard gaan, kunnen leiden tot identiteitscrises. Daarnaast hebben veel mensen met obesitas te maken met onderliggende psychische problemen, zoals depressie, angst of een negatief zelfbeeld, dat is een bekend probleem. Het heeft tijd nodig om ook mentaal je nieuwe zelf te worden. Omdat je er zo onzeker over bent, kan de stap naar een cosmetisch medische behandeling kleiner worden. Het is mooi, maar ook dat geeft druk. Een druk die er toch al was, fysiek…in het begin, mentaal in tweede instantie.

Breek eruit, log uit, durf…..

Misschien is dat waarom ik hier zo over nadenk. Het lijkt alsof we steeds meer vast komen te zitten in een wereld die ons altijd volgt en ons altijd vertelt via de digitale wereld wat we moeten doen en hoe we moeten of kunnen (iets vriendelijker) leven. Zie al die input maar eens te verwerken. Wie wil er niet de perfectie versie van zichzelf zijn? Of de beste…..Maar dan zul je toch echt op de bodem moeten beginnen: wie ben je echt, werkelijk, los van alle druk, frutsels en laagjes? Hoe stap je uit de ratrace om echt tot zelf te komen? En dan ook: de perfecte, de beste….mag je ook gewoon zijn…ZIJN.

Die pil, de spuit, de pot….ga je het daarmee redden?

Misschien is dit wel de kern: echte verandering vraagt om meer dan oplossingen uit een pil, injectiespuit of pot. Het gaat om bewuste keuzes, om het opnieuw vormgeven van hoe we willen leven. En daar ligt misschien de grootste uitdaging, maar ook de grootste kans voor ons allemaal. Log uit….ga het anders doen.

Ozempic kan een geweldig duwtje in de rug zijn, om het anders te gaan doen, maar werk daarna wel aan een blijvende balans.

Dit weekend lees ik ook een column in de krant NRC van emeritus hoogleraar Martijn Katan vergelijkt in zijn column de obesitasaanpak van Robert Kennedy Jr. en Elon Musk. Kennedy wil ultrabewerkt voedsel aanpakken, maar zijn kritiek op voedseladditieven, zoals E-nummers, is volgens Katan wetenschappelijk ongefundeerd.

Musk zet in op eetlustremmers, die in de VS al populair zijn en obesitas terugdringen. Ze worden steeds betaalbaarder en vaker vergoed, en verminderen niet alleen overgewicht, maar ook gerelateerde aandoeningen zoals diabetes, hartziekten en slaapapneu. Daarnaast blijken ze effectief tegen verslavingen aan alcohol, drugs en nicotine. Hoewel structurele maatregelen zoals een suikertaks weinig steun krijgen, ziet Katan eetlustremmers als doorslaggevend.

Lees ook