Je voelt het al bij de eerste spray: dit is geen anti-zonnebrandmiddel zoals je er al tientallen hebt versleten. Dit is iets anders. Zacht, droog, verleidelijk. En dan de naam — *FlairoSun*. Alsof zonlicht iets is om mee te flirten. Alsof bescherming niet gelijk hoeft te staan aan bedekking.
Dit product van hannah won onlangs de Prix d’Excellence de la Beauté van Marie Claire. Daar is hannah’s directeur Monica van Ee beretrots op. A happy product, dat lekker ruikt, niet vet is, goed beschermd en je huid een satin glow geeft.
De zon als bondgenoot
“We hebben licht nodig,” valt Monica meteen maar met de deur in huis. “Wat je tegenwoordig ziet, is dat mensen van ’s ochtends vroeg tot diep in de middag met SPF smeren, alsof zonlicht alleen maar schade brengt. Maar we weten ook dat zonlicht essentieel is voor processen als de aanmaak van vitamine D.” En, ze zegt er treffend achteraan: “Daglicht is net als voeding van vitaal belang.”
Die gedachte ligt ook aan de basis van hannah’s zonvisie: beschermen, maar niet bang maken. FlairoSun is daarin geen product dat afwijkt van de regels — ook deze olie moet royaal en regelmatig worden aangebracht om effectief te zijn. Het verschil zit ’m in het gevoel. “Als je het niet prettig vindt om te gebruiken, doe je het niet,” zegt Monica. “En dan ben je alsnog onbeschermd.” Tsja, hoe duidelijk wil je de boodschap hebben?
Sexy & fun
Daarom koos het team van hannah voor een olie die droog aanvoelt, niet plakt en gemakkelijk over de huid glijdt. Een oliespray die je huid een sexy little glow geeft. Geen weerstand dus bij het aanbrengen, geen reden om het over te slaan. It’s fun.
De technische uitdaging achter olie met SPF
Een anti-zonnebrandmiddel in olie-vorm klinkt zintuiglijk aantrekkelijk, maar het is technisch bijzonder ingewikkeld. Ik wist dit eigenlijk ook niet. “Het grootste risico is dat je de factor simpelweg niet haalt,” legt Monica uit. “Bij olie heb je van nature geen vaste basis waarin de filters zich goed kunnen verdelen. Alles moet opgelost blijven én stabiel zijn bij warmte, licht, zuurstof — en dat zonder concessies aan het huidgevoel.”
Na maanden van testen met filters als Bemotrizinol, Ethylhexyl Triazone en Uvinul A Plus werd het uiteindelijk toch een stabiele formule met breedspectrum bescherming — tegen zowel UVA als UVB en met een spf30.
Ook de verpakking kreeg ook alle aandacht. Je pompt twee keer, bouwt druk op en dan krijg je een gelijkmatige nevel over je huid. Dat vinden zelfs kinderen prettig.
De filterkeuze
FlairoSun bevat uitsluitend synthetische UV-filters. Een bewuste keuze, zegt Monica. “We wilden werkzaamheid, gebruiksgemak en formulatiestabiliteit. Met deze formule kregen we een product dat juist zo superfijn aanvoelt op de huid. Dat helpt om smeer-trouw te bevorderen. Een belangrijk doel. Last but not least: ik ben zelf een olie-fan, en olie hadden we nog niet in ons assortiment.”
Zonbescherming per huidtype
FlairoSun maakt deel uit van hannah’s bredere zonconcept: Sun Perfection, een assortiment waarbij het huidtype op de eerste plaats komt, en daarna de SPF. Voor elk huidtype is er een aangepaste formule:
- Fade Treatment (SPF 10) – met zoethout en niacinamide, voor pigmentgevoelige huidtypen III–IV.
- High Quality Cream (SPF 15) – met macadamia-olie en vitamine E, voor de licht getinte huid.
- Juvi Protect (SPF 30) – met aloë vera, voor de gevoelige, lichte huid.
- Skin Shield (SPF 50) – met sojaboonolie en glycerine, voor de kwetsbare huid.
- Fixing Touch – een herstellende balsem voor na zon of peelings, met Centella Asiatica, en, heel fijn: 7-Dehydrocholesterol (pro-vitamine D3), wat de vitamine D aanmaak in de huid stimuleert.
Het zijn hybride producten: ze bieden niet alleen bescherming tegen UV-straling, maar ondersteunen tegelijk huidfuncties zoals hydratatie, herstel en kalmering.
Hybride
Zie het vooral niet als dagcrèmes met toegevoegde SPF, waarschuwt Monica. “Het zijn doelgerichte zonformules die huidtype en huidconditie serieus nemen. Dat werkt beter. En het voorkomt dat mensen denken dat één keer smeren ’s ochtends voldoende is voor de hele dag. Want die valkuil is er wel bij een dagcrème met spf namelijk”
Verwarring en versimpeling
Maar hoe smeer je nou precies, hoe lang, hoeveel, et cetera. Nog niet zo lang geleden hadden wij als beautyjournalisten een voorlichtende taak in de tijdschriften. Dat is verleden tijd. Als merk moet je nu zelf meer dan ooit aan voorlichting doen, en influencers helpen daar op de socials een handje bij. Nu ja, ook regelmatig tegen…
Geen angst aanpraten
Er zijn steeds meer tegenstrijdige adviezen en de boodschappen verharden. Anti-zonnebrandproducten zijn echt van preventief belang tegen zonschade. Maar het lijkt wel of hoe meer anti-smeergedrag gepromoot wordt, hoe harder de campagnes vanuit officiele instituties worden. Dan stapelt angst op angst…..“Campagnes waarin angst wordt aangepraat dat je huid er als een uitgedroogde appel uit komt te zien, werken ook averechts,” vindt Monica. Het schrikt dan wel maar, maar helpt mensen niet om te begrijpen wat écht belangrijk is.”
“De boodschap moet eenvoudiger én eerlijker. Zeg gewoon: smeer royaal, herhaal het na een paar uur, en kies iets wat prettig aanvoelt. Dan blijft het realistisch én haalbaar.” En ze gooit er nog even een heerlijke, typische Monica-oneliner achter aan: “Zonder zonlicht groeit die appel überhaupt niet. Het gaat om balans. Dáár gaat het vaak mis.”
Licht, lucht en liefde
Ik ben het helemaal eens met Monica als ze zegt dat je niet het gevoel moet krijgen dat smeren een vervelende verplichting is. Monica: “Het moet iets zijn waarvan je denkt: dit is fijn, dit wil ik doen. Ik zag op vakantie hoe mensen het insmeren overslaan omdat het middel plakt of gedoe is. En dan ben je onbeschermd. Dat is toch het laatste wat je wilt.”
Nou Monica, chapeau voor jullie, want met FlairoSun wordt die bescherming een heel fijn momentje voor jezelf. Zachtheid, zon en huidgevoel. Dit spray je moeiteloos op, met flair!