Volumeverlies in gezicht of borsten? De mogelijkheden met eigen vetweefsel.
Wat is lipofilling
Lipofilling is het verplaatsen van eigen vetweefsel naar plaatsen waar volume gewenst is. Vaak wordt een lipofilling gedaan voor het opvullen van de billen, de borsten, het gelaat of voor het opvullen van deukjes in het lichaam.
Dit werkt natuurlijk alleen als er ergens vet weg te halen is. Omdat het lichaamseigen weefsel betreft is er geen risico op afstoting.
Waar kan je het toepassen?
- Verstevigen en vergroten van de borsten.
- Opvullen van de borsten bij een asymmetrie. Dit gebeurt wanneer het gebruik van een siliconen borstimplantaat niet gewenst is en de asymmetrie gering is.
- Opvullen van onregelmatigheden in het lichaam, bijvoorbeeld na een liposuctie.
- Opvullen van rimpels.
- Opvullen of verstevigen van de billen (billift of bilvergroting).
Hoe werkt het?
Eerst liposuctie
Een lipofilling vindt plaats onder plaatselijke of algehele verdoving. De plastisch chirurg tekent het gebied op je lichaam af dat hij zal corrigeren en het gebied waar hij het vet zal. Via kleine snedes van een paar millimeter op een onopvallende plaats, zuigt hij vervolgens een kleine hoeveelheid vet weg met dunne buisjes. Het vetweefsel wordt gecentrifugeerd om overtollig vloeistof te verwijderen.
Daarna lipofilling
Daarna spuit de plastisch chirurg het ‘schone’ vet met andere zeer fijne buisjes in het te behandelen gebied. Vaak wordt het gebied wat extra gevuld, omdat in de loop van de tijd ook weer een deel van het vet verdwijnt. Als het gewenste resultaat bereikt is worden de sneetjes weer gehecht, of geplakt. Ten slotte worden de sneetjes en het behandelde gebied afgeplakt met witte papieren pleisters en/of vellen speciaal plakverband.
Bekijk hier een film over lipofilling van de borsten, met plastisch chirurg Frank Niessen:
Het resultaat
De eerste weken
Het directe effect van de behandeling neemt in de loop van drie tot zes weken altijd iets af. Van het oorspronkelijk ingespoten volume blijft ongeveer 50-70% over doordat vocht en dode cellen door het lichaam worden opgeruimd.
Na zes maanden
Na drie tot zes maanden is het eindresultaat bereikt en zijn de meeste mensen tevreden. De correctie zorgt voor toename van volume en daarmee verbetering, maar perfectie kan zeker niet bereikt worden.
Een touch-up
Soms is er nog meer lokale vulling nodig of is het resultaat asymmetrisch. Het is mogelijk dat uiteindelijk een tweede en heel soms een derde behandeling nodig is voor het verkrijgen van een nog beter resultaat. Het gebied waar het vet weggehaald is, kan kleine onregelmatigheden vertonen in de contour. Deze onregelmatigheden worden meestal niet als zeer storend ervaren.
Bekijk hier een film over lipofilling van het gezicht, met plastisch chirurg Frank Niessen:
De voordelen van lipofilling ten opzichte van standaard injectables:
- Lichaamseigen materiaal
- Blijft voor altijd aanwezig
- Veroudert mee met het natuurlijke verouderingsproces, waardoor je nooit met verdikte delen in je gezicht blijft zitten (denk aan lippen)
- Verspreidt zich niet door het lichaam waardoor kans op bultvorming miniem is
- Ideaal om volumeverlies weer aan te vullen
Complicaties en risico’s
Na een behandeling kunnen altijd complicaties optreden. Een nabloeding of een wondinfectie zijn de meest voorkomende, ook al komen ze zelden voor. Van een lipofilling zijn de volgende specifieke complicaties bekend:
- Er bestaat een zeer kleine kans op een meer dan normale bloeduitstorting na de behandeling. Deze bloeduitstorting verdwijnt vanzelf weer.
- De wondjes zullen kleine littekens vormen. Aanvankelijk zijn deze wat rood, later worden ze vaak wit van kleur. Vaak vallen ze dan nauwelijks op.
- Zeer zelden treedt een ontsteking op. Het gebied is dan rood en gezwollen.
- Heel soms treedt een allergische reactie op de verdoving op.
- Soms kunnen restzwellingen en verhardingen aanwezig zijn die pas na weken of soms maanden verdwijnen.
- Het gevoel in de huid van het behandelde gebied en bij de littekens is vaak verminderd of verdwenen. Dit geeft weinig klachten. Vaak herstelt het iets in de loop der jaren.
Over roken en huidkanker
Niet voor rokers
Het is niet aan te bevelen bij rokers, omdat roken de uitgroei van bloedvaatjes afremt, en dat is juist zo belangrijk om de vetcellen in het weefsel te laten overleven.
Voorzichtig bij huidkanker-gevoeligheid
Als je gevoelig bent voor huidcarcinomen (huidkanker) is het beter niet te laten doen. Het zou in theorie mogelijk kunnen zijn dat de tumoren geactiveerd worden. In de vetcellen zitten groeifactoren. Dit is in een onderzoek met proefdieren aangetoond. Maar uit een grootschalig Amerikaans onderzoek met proefpersonen blijkt dat het risico op borstkanker na lipofilling juist kleiner was. Het laatste woord is er nog niet over gezegd.
Dit artikel is mede tot stand gekomen met Esthetisch Centrum Jan van Goyen.