Minister Schippers wil: Licht- en laserbehandelingen worden medische handelingen. Lees ook reactie van de Anbos.
Licht- en laserbehandelingen vallen voortaan onder de noemer medische handelingen. Dit stelt minister Schippers voor in haar brief van afgelopen maandag 21 maart aan de Tweede Kamer. De Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten is zeer verheugd met het bericht van de minister, zo laat het in een persbericht weten. In de brief stelt Schippers voor licht (IPL) en laserbehandelingen op te nemen als zogenaamde ‘voorbehouden handelingen’ in de nog aan te passen Wet BIG (Beroepen individuele gezondheidszorg). De ANBOS, beroepsvereniging voor schoonheidsspecialisten, is het hier niet mee eens. De ANBOS heeft immers een speciale opleiding ontharingstechnieken, een kwaliteitsborg voor uitvoering van ook deze behandelingen (lees hun reactie onderaan het artikel).
Kwaliteit en veiligheid voorop
Concreet betekent dit voorstel dat in de toekomst in principe alleen nog artsen en huidtherapeuten licht- en laserbehandelingen mogen uitvoeren. Schoonheidsspecialisten mogen de behandelingen niet meer aanbieden. Hiermee stelt minister Schippers de kwaliteit en veiligheid voor de consument voorop, vindt zij.
Klik hier om het nieuwsbericht van het RTL Nieuws over dit onderwerp te bekijken.
Het voorstel van de minister is in lijn met de wens en het advies van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH), zo stelt de NVH in haar persbericht. De bij de vereniging aangesloten therapeuten zien nog regelmatig persoonlijk leed en verbrandingen als gevolg van onjuist gebruik van deze apparatuur en dat moet stoppen, aldus de NVH.
Sabine Uitslag, voorzitter van de NVH.Minister geeft gehoor aan noodkreet
In een eerste reactie op de brief stelt drs. Sabine Uitslag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, dat de minister hiermee gehoor geeft aan de noodkreet van de NVH voor wet- en regelgeving omtrent cosmetische en medische huidzorg. Er is al te veel mis gegaan. Kwaliteit moet voorop staan, zowel qua deskundigheid als voor wat betreft het gebruik van de juiste medische apparatuur.
Medisch tuchtrecht
Met licht en laser onder de Wet BIG als voorbehouden handelingen valt elke behandeling op deze wijze onder het medisch tuchtrecht. Dit betekent dat misstappen kunnen worden voorgelegd aan een tuchtcommissie. Hiermee is een belangrijke stap gezet in de bevordering van meer duidelijkheid en veiligheid voor de consument, aldus het persbericht.
Wat vindt de ANBOS hiervan?
Deze brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten brengt een eigen communique uit en stelt daarin: ‘ Minister Schippers wil ten onrechte IPL/laser voorbehouden aan beroepsgroepen erkend door de wet BIG. ‘Onnodige medicalisering’, aldus Hoogendijk, voorzitter ANBOS. ‘Een verschijnsel als storende overbeharing laten behandelen door artsen en huidtherapeuten maakt de zorg onnodig duur en belemmert de toegankelijkheid.’
De minister zegt: “Ik kies voor patiëntveiligheid en kwaliteit.” Hoogendijk reageert hierop: ‘De Inspectie an Gezondheidszorg (IGZ) krijgt de opdracht deze maatregel te handhaven, maar dat is onhaalbaar en onbetaalbaar. De minister zet met dezemaatregelen goed opgeleide schoonheidsspecialisten, die deze behandelingen al vele jaren met succes uitvoeren, buitenspel. Bovendien vergroot zij hiermee het speelveld voor beunhazen. We hebben op dit moment in Nederland te weinig huidtherapeuten om aan de vraag te kunnen voldoen. Met deze maatregel creëert de minister schijnveiligheid. Daarnaast betekent deze maatregel ook dat het de branche economisch raakt,denk hierbij aan een verlies van ongeveer 90 miljoen euro.’
In vertrouwde handen
ANBOS speelt al jaren in op de patiëntveiligheid door te voorzien in een opleiding ontharingstechnieken die gelijkwaardig is aan de opleiding licht en laser van Huidtherapie. Ook ontwikkelde zij een richtsnoer in samenwerking met het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV), nu onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ondernemers met het vakdiploma ontharingstechnieken worden bij ANBOS geregistreerd en volgen om de drie jaar nascholing. Van hen zijn geen klachten bekend bij de Geschillencommissie. De consument is zonder twijfel in vertrouwde handen bij schoonheidsspecialisten die hun vakdiploma ontharingstechnieken hebben behaald. Zij voeren deze behandeling dagelijks uit en voeren de procedure volgens de richtsnoer uit.
Goed geregeld
Ondernemers aangesloten bij ANBOS zijn gediplomeerd, rechtmatig gevestigd en voeren dagelijks behandelingen uit die de huid verbetert. Hoogendijk: ‘Onze beroepsgroep is enorm betrokken bij haar klanten en gaat hier deskundig en professioneel mee om. Wij blijven van mening dat schoonheidsspecialisten mits goed opgeleid, in staat zijn om bekwaam te handelen. En de brancheorganisatie ANBOS faciliteert en reguleert dit door te werken aan een erkenningsregeling, inclusief kwaliteitsregister. Daarnaast is iedere ondernemer automatisch aangesloten bij deGeschillencommissie in Den Haag.’