Zuren worden gebruikt om de huid etsen. Dat betekent dat je een huidoppervlak gladder kunt maken door flinterdunne laagjes met het zuur te verwijderen. Zo worden oneffenheden als putjes en littekentjes maar ook pigmentvlekken minder zichtbaar voor langere tijd. En porien ook. Voor thuisgebruik worden vooral fruit- en melkzuren gebruikt in lage concentraties tot max 4%. In de salon worden hogere concentraties toegepast en bij de dermatoloog nog hogere percentages tot soms wel 70%. Glycolzuur is de laatste jaren steeds populairder geworden omdat het het best werkzaam zou zijn en meest verdraagzaam, maar inmiddels lijkt deze waarheid alweer in te zijn gehaald door nieuwe bevindingen die zijn gepubliceerd in Journal of cosmetic Dermatology.
Beide zuren zijn overigens familie van de alpha hydroxy acids, maar de werking van lactobionisch zuur lijkt nu veel belovender. Een wetenschapsteam heeft gewerkt met resp. LA en GA in zowel gel als emulsie op 26 vrijwilligers op hun armen twee maal per dag voor twee weken. Na twee weken werd bekeken hoe het gesteld was met de roodheid en het vochtverlies als indicatoren voor de irritatie die deze zuren teweegbrengen. Het bleek dat het LA in zowel emulsie als gel beter door de huid getolereerd werd. Maar de GA werd in een emulsie wel beter getolereerd dan in een gel, waaruit zou kunnen worden opgemaakt dat de drager van de actieve stof kan bijdragen aan de tolerantiegraad voor de huid. Voor de emulsie van een plantaardige basis gekozen (alkylpolyglucoside) in plaats van de meer gebruikelijke polyethylene glycol emulsifier (PEG) die erom bekend staat dat het de huid onnodig rood maakt bij gezonde personen. Toch verwacht het team voorlopig nog problemen met de toepassing van LA omdat het moeilijk is om stabiele emulsies te maken die niet irriteren. Het team gaf wel aan de plantaardige agp-emulsie het meest veelbelovend te vinden. Het team wil maar aangeven hoe belangrijk de dragerstof is voor zowel de veiligheid als de werkzaamheid van dit soort zuren.
Source: Journal of Cosmetic Dermatology
Issue 9, pages 3-10
Lactobionic acid in a natural alkylpolyglucoside-based vehicle: assessing safety and efficacy aspects in comparison to glycolic acid
Lees ook: