‘Primary Biliary Cirrhosis’ is een chronische leveraandoening die langzaam de galwegen binnenin de lever vernietigt. De galwegen worden hierdoor geblokkeerd en sterven af. Dit wordt door het lichaam ingekapseld waardoor er littekenweefsel ontstaat, dit proces heet ‘cirrhosis”.
CTPA, de Cosmetics, Toiletry & perfumery Association laat daarna bij monde van professor Roger Williams weten dat vrouwen zich niet ongerust hoefden te maken over het gebruik van haarverf. Sterker nog, hij zei dat haarverven een van de meest onderzochte producten zijn binnen de markt vandaag de dag.
De wetenschappers die de studie uitvoerden zouden ook helemaal niet gezegd hebben dat haarverven de oorzaak van deze zeldzame leveraandoening zijn. CTPA meldt: ‘ Studies of this type are difficult to carry out because they look at many different factors, and lots of things can affect the outcome. Results of such studies frequently show small increases or decreases in the risk factors studied. However in reality this does not mean that the actual risk associated with that factor is increased or decreased, but it simply reflects the uncertainty of such studies. The media is quoting from the study an increase in risk of 37%. In fact, the risk would need to increase by 100% to be a cause for concern.’
Ook op de internationale PBC Foundation website wordt duidelijk dat het onderzoek geen oorzakelijk verband vertoont tussen de ziekte en haarverven.
Het is opmerkelijk hoe vaak haarverven in verband worden gebracht met lichamelijke aandoeningen. De afgelopen jaren is ook heel wat gezegd over haarverf en blaaskanker en veel mensen denken ook dat haarverven kaalheid in de hand kan werken. Is over dat eerste het boek nog niet gesloten, over het laatste meldde onze medisch haarspecialist Ids Boersma onlangs nog dat er geen verband is. Bij de meeste vormen van kaalheid is erfelijke kaalheid in het spel en dat wordt niet getriggerd door haarverf.
Maar goed, als journalisten weten we inmiddels ook dat wetenschap niet statisch is, men komt door de jaren heen tot telkens nieuwe inzichten. Het is inmiddels wel zo dat haarverven, wellicht ook onder druk van de publieke opinie, steeds ‘milder’worden. In de nieuwe generatie verven zit bijvoorbeeld geen ammonia meer. ‘Dit wil overigens niet zeggen dat je van ammonia kanker zou kunnen krijgen,’ benadrukt onze chemicus Lida Schoen. ‘Van ammoniak breekt je (dode) haar af en kan je hoofdhuid beschadigd en/of geïrriteerd raken. Maar de pH moet tamelijk hoog zijn (de rol van ammonia) om het haar ‘open’ zetten, zodat de verf erin kan. Dat kan tegenwoordig ook met mildere alternatieven (lees het etiket).’
Lees ook: