Onlangs vertelde dermatoloog Marco van Coevorden op BeautyJournaal over de nieuwe richtlijn voor de behandeling van rosacea, de ernstig rode huid. Marco heeft een heel mensgerichte visie op de behandeling ervan, en dat vinden wij bij BeautyJournaal heel erg fijn!
Ook huidtherapeuten Michelle Janssen en Anouk Bliekendaal van de Laserkliniek Zwolle zijn blij met de nieuwe richtlijn, en sterker nog, ze werken samen met dermatoloog Marco. Dit mailden ze ons enthousiast en ze stelden meteen voor om te vertellen hoe zij in hun praktijk rosaceaklachten verlichten. ‘ Met ondersteunende therapie naast medicatie van de arts, kun je rosacea onder controle krijgen.’ Lees hun artikel.
Zo rood als een roos!
Blozen, blijvende roodheid in het gezicht, bultjes en puistjes dit zijn de vervelende verschijnselen die passen bij het beeld van rosacea. Heb je de pech dat de klachten al vergevorderd zijn omdat je al jaren rondloopt niet wetende wat te doen?
Soms ook gezwollen en hard
Dan kan het ook zijn dat het gezicht gezwollen is (oedeem) of harder aanvoelt (meer bindweefsel). Om nog maar niet te spreken van de droge en branderige ogen alsof er zand in zit. Het laatste stadium van rosacea kan leiden tot de zogeheten ‘bloemkoolneus’. Gelukkig komt dit niet standaard voor.
Vaak denken mensen dat ze acne hebben
Logische vraag denken wij. Allereerst rosacea is een chronische huidaandoening. Het is niet besmettelijk! Doordat er naast de bovengenoemde klachten vaak ook bultjes en puistjes aanwezig zijn, wordt de aandoening nogal eens verward met acne. Echter de behandeling van rosacea is anders dan die van acne.
Onder controle houden is het hoogst haalbare
Ondanks dat de klachten erg vervelend en vaak langdurig al aanwezig zijn, kun je het aanpakken en daarmee heb je het meestal vrij vlot onder controle. Lees: onder controle. Het is een aandoening met klachten die gepaard gaan met remmissies en exacerbaties (het komt en gaat).
Hoe reinig ik de rosacea huid? Toch echt wel anders dan je denkt!
De eerste vraag van de huidtherapeut tijdens een consult luidt; hoe reinig je de huid? Onze praktijkervaring leert namelijk dat het hier bijna altijd mis gaat. De bekende huidreinigingsdoekjes, met één veeg je make-up er af zijn wat ons betreft not done. Door de grove structuur van de doekjes zorgt het wrijven op de huid voor méér flushing en couperose (microbeschadiging van de vaatjes) en de stoffen zoals geurstoffen, menthol en alcohol geven een directe verergering van de huidirritatie.
Salicylzuur
De poriën kunnen juist verstopt raken door het erin wrijven van het vuil. Zijn alle doekjes dan slecht? Nee. Er bestaan ook bepaalde cleansing pads (met salicylzuur) die huidtherapeuten gebruiken voor de reiniging van de huid die wel geschikt zijn bij deze huidklachten.
Een paar tips:
- Reinig de huid mild.
- Huidborstels, intensieve scrubs; laat ze staan!
- Een zachte reinigingsmelk eventueel gecombineerd met een wasgel (wij laten het afwisselen) zal de huid kalmeren maar toch intensief reinigen.
- Voorkom stoombaden of hete douches en reinig het gezicht maximaal één i.p.v. twee keer per dag.
- En douche niet te vaak en de huid niet enkel met water reinigen, water droogt uit.
- Gebruik geen tonics met alcohol of afgeleiden van alcohol. De huid gaat prikken en branden. De roodheid zal onmiddellijk verergeren.
Welke crèmes? De leefregels op een rijtje.
Rust, kalmeren en herstellen! Dat zijn de leefregels voor de aanpak van een beschadigde huidbarrière. Door de huid te herstellen en meer weerstand te bieden wordt het minder vatbaar voor irritaties en ontstekingen.
Niacinamide, vitaminen C en E, ureum
Parfum vindt de huid niet fijn. Kies voor huidverzorgingsproducten die kalmeren en herstellen. Denk aan niacinamide, allantoïne, vitamine C, E, panthenol en een licht percentage ureum. De laatste stof geeft de huid een minder verdikt en verhard gevoel en minder schilfers.
Wees consequent in je verzorgingsritueel
Een vast stramien is belangrijk. Consequente verzorging alles gericht op herstel. Denk aan het gebruik van een vochtbindend serum onder een dag of nachtverzorging, een kuur met vitamine C en een goede zonnebrandcrème. De dag en/of nachtverzorging bevat de hierboven genoemde ingrediënten.
Kalmeren is belangrijk
Zeker als er medicinale zalven moeten worden gebruikt van de dermatoloog zoals metronidazol of ivermectine is het van belang de huid te kalmeren. Er zitten vaak zoveel stoffen in een crème. De meeste mensen zien door de bomen het bos niet. Laat je adviseren door een huidtherapeut of dermatoloog.
Waarom zonnebrandcrème bij rosacea?
UV-straling is één van de belangrijke triggers. UV-stralen zijn er altijd. Gebruik iedere dag een dagcrème met minimaal SPF 15, liever SPF 30. Neem dit standaard mee in je huidverzorgingsprogramma. Let op! Chemische (ofwel: synthetische) filters irriteren nogal eens de rode huid.
Voorkeur voor minerale UV-filters
Beter kies je voor een zonnebrandcrème met een minerale of fysische filter. Zonnebrandcrèmes met titaniumdioxide weerkaatsen direct het licht. Vitamine E en panthenol zijn goede ingrediënten voor het kalmeren van de gevoelige huid (vaak zijn dit de kids UV protectie crèmes).
De huidtherapeut stabiliseert je huidconditie
Een eenduidige oplossing is er niet! Wel weten we steeds meer over rosacea en ook gaan we uit van een gecombineerde aanpak in een maatwerk behandelplan. Een huidtherapeut helpt de huid te stabiliseren.
Laser
Ze helpt bij het verminderen van de roodheid in het gezicht door een licht- en of laserbehandeling toe te passen, in te stellen op de juiste huidverzorging om zo bij te dragen aan een sneller herstel van de beschadigde huidbarrière.
Huidscan
Bij de uitgebreidere vormen met bultjes, puistjes of branderige ogen schakelt zij de hulp van de dermatoloog in voor ondersteunende medicinale zalven (denk aan metronidazol en ivermectine) of orale antibiotica.
In een uitgebreid consult wordt een huidscan gemaakt. Daarbij wordt gekeken naar de mate van roodheid, de mate van ontstekingen en de algehele conditie van de huid. Daarnaast worden alle uitlokkers besproken (tip: hou eens een dagboekje bij!) en medicijnen uitgevraagd die van invloed kunnen zijn op de conditie van de huid.
Wat doet een licht- en/of laserbehandeling met rosacea?
De erythemateuze rosacea en de papulopustuleuze rosacea zijn de type rosacea die de huidtherapeut vaak ziet. Dit zijn subtypes die voorkomen bij mannen en vrouwen. Erythemateus betekent dat er veel roodheid aanwezig is. Er zijn dan kleine bloedvaatjes in de huid zichtbaar. De ene keer met hele duidelijke vertakkingen, de andere keer wat meer uitend als een egale roodheid. De huid kan warm aanvoelen, het gevoel van lang blozen met soms ook zwelling erbij.
Papulopustuleus, ofwel rode bultjes
Papulopustuleus betekent dat er rode bultjes en ontstekingen aanwezig zijn. De roodheid, oppervlakkige vaatjes en ontstekingen verminderen door een licht- en/of laserbehandeling.
De Nd:YAG 1064nm laser is een vaatlaser die de vaatnetwerkjes coaguleert waardoor de roodheid zal afnemen. De Intense Pulsed Light (IPL 550 nm) behandeling is gericht op het behandelen van de egale roodheid en de ontstekingen. Door letterlijk de voeding stil te leggen zullen de klachten sneller afnemen dan wanneer er enkel wordt behandeld met huidverzorging of zalven.
De laser en IPL worden bijna altijd gecombineerd ingezet bij de behandeling van rosacea.
Is een oppervlakkige peeling nog raadzaam?
Tot slot kan een oppervlakkige peeling met glycolzuur, salicylzuur of melkzuur ook de conditie van de huid verbeteren en de ontstekingen doen afnemen. Maar let op: soms kan het de klachten ook (tijdelijk) verergeren.
Wat kan je nog meer zelf doen?
Vraag jezelf af; hoe is je totale gezondheid en balans? De huid-darm connectie is ook een belangrijk element. Het is belangrijk dat de darmen in balans zijn en dat het lichaam een optimale afweerreactie heeft om de ontstekingsreactie (in de huid) te lijf te kunnen gaan. Stress en een hormonale disbalans kunnen ook een rol spelen. Om het lichaam en huid in optimale conditie te krijgen adviseren wij ook weleens een bezoek aan een orthomoleculaire arts.
Dit zijn huidtherapeuten Anouk Bliekendaal en Michelle Janssen
Huidtherapeuten Anouk Bliekendaal en Michelle Janssen studeerden huidtherapie aan de Hogeschool Utrecht en specialiseerde zich sinds 2008 geheel op huid- en lasertherapieën. Inmiddels hebben Michelle en Anouk 12,5 jaar samen een kliniek in het hartje centrum van Zwolle.
Zij behandelen diverse huidaandoeningen en hun specialisaties liggen bij rosacea, acne vulgaris en acne tarda, medische overbeharingsproblemen (PCOS, transgenderzorg, folliculitis).
Dutch Aestetic Laser Association
Michelle participeerde in de werkgroep van de dermatologen voor de ontwikkeling van de richtlijn acneïforme dermatosen en schreef onlangs mee aan de (zojuist herziene) richtlijn Rosacea. Anouk is mede-auteur van de NVH interne richtijn Laserveiligheid voor de Huidtherapie en staat aan de basis van het kennisnetwerk transgenderzorg. Verder zijn zij lid van de DALA (Dutch Aestetic Laser Association).
Lees ook:
- Huidarts Marco van Coevorden: ‘We geven nu minder antibiotica bij rosacea’ Goed zo!
- De rol van voeding, je darmen en rosacea, uitgelegd door dermatoloog Francis Wu
- Winnaar! Schoonheidsspecialiste Patricia test Synergie Skin voor haar rosacea huid
- Lisa Eldridge: slimme make-up tips voor roodheid en rosacea