Ze tasten de koraalriffen aan en zijn potentieel hormoonverstorend voor de mens

04:01 - 02:24
luistertijd 04:01 - leestijd 02:24

Iets meer dan een jaar geleden kondigde de Amerikaanse drogistketen CVS (vergelijkbaar met ‘onze’ Etos) aan dat ze oxybenzone en octinoxate in de ban wilden doen. Dit zijn twee vrij controversiële zonnefilters die in veel zonnebrandproducten aanwezig zijn. Er kleeft inmiddels het imago van hormoonverstorende stoffen aan. Bovendien schaden ze het zee-leven.

In het geval van CVS in bijna 60 huismerkproducten. En hoewel CVS initieel had toegezegd deze klus tegen het einde van 2020 te willen klaren, maakte de keten medio augustus bekend dat de doelstelling al is behaald.

Hawaï en Florida namen het voortouw

Twee van Amerika’s zonnigste staten, Hawaï en Florida, namen het voortouw om de verkoop van zonnebrandproducten met oxybenzone en octinoxate te verbieden, omdat deze zonnefilters schadelijk zijn voor de koraalriffen, en mogelijk ook hormoonverstorend op de menselijke fysiologie werken. We schreven er al eerder over op BeautyJournaal.

Een wetsvoorstel om deze chemische zonnefilters in de hele staat Florida te verbieden haalde het net niet, maar in de stad Key West is het met de goedkeuring van een lokaal verbod, dat van kracht wordt op 1 januari 2021, wel gelukt. Op dezelfde dag gaat in Hawaii het verbod op de schadelijke zonnefilters in.

Bekijk ook het volgende filmpje, waarin helder wordt uitgelegd hoe deze zonnefilters het koraal aantasten:

Een milieuvriendelijker productassortiment

In een persbericht stelt CVS het volgende: “De doelstelling om oxybenzone en octinoxate in de ban te doen maakt onderdeel uit van het lifestyleprogramma van CVS, dat als doel heeft klanten te kunnen laten kiezen uit een breder en milieuvriendelijker productassortiment.”

Groeiende behoefte naar duurzame en toch doeltreffende producten

“Als vooraanstaande gezondheids- en beautyketen is CVS sterk verbonden met haar klanten en hun groeiende behoefte naar producten die duurzaam en toch doeltreffend zijn,” zegt George Coleman, senior vice president marketing van CVS. “We zijn continu de ingrediënten in de producten die wij voeren aan het monitoren en zorgen er voor dat onze klanten toegang blijven houden tot een breed pallet ‘vrij van’-producten die kwaliteit bieden en passen bij een duurzame levensstijl.”

koraal

Echter… oxybenzone en octinoxate blijven op twee manieren toch in de CVS schappen staan

Te weten in zonnebrand van merken die er nog niet voor hebben gekozen hun producten zonder genoemde ingrediënten te vervaardigen én in CVS Health huismerkzonnebrand met een SPF 50+. In CVS Health zonnebrandproducten met een SPF 50 of lager vind je voortaan geen oxybenzone en octinoxate meer.

De reden dat CVS oxybenzone en octinoxate in deze hogere SPF zonnebrand (vooralsnog) blijft voeren is, “omdat deze het effectiefste zijn voor klanten die een sterke beschermingsfactor nodig hebben,” aldus Coleman. Wij zetten daar onze vraagtekens bij. Ook zonder deze zonnefilters is een zeer hoge zonbeschermingsfactor haalbaar.

Volledigheidshalve merkt Coleman op dat CVS Health zonnebrand met SPF 50+ niet verkrijgbaar is in Hawaii en Florida, zodat voldaan wordt aan de regelgeving aldaar.

zonnebrand

Niet de eerste keer dat CVS zijn zonnebrandassortiment aanpast

Dit is overigens niet de eerste keer dat CVS een verandering heeft doorgevoerd in haar zonnebrandbeleid. Eerder werden producten met een SPF lager dan 15 geëlimineerd, omdat er onvoldoende bewijs was dat ze doeltreffend waren.

Check je INCI of ga voor mineraal!

In Nederland kennen we nog geen verbod op oxybenzone en octinoxate. Mocht je deze zonnefilters liever vermijden, check dan altijd even de INCI voordat je een zonnebrandproduct aanschaft. Of ga voor een minerale zonbeschermer. Deze bevat gegarandeerd geen oxybenzone en octinoxate.

Lees ook: 

Lees ook