Mascara zit voor veel vrouwen standaard in hun dagelijkse make-up routine. Maar wist je dat je je mascara na een tijdje écht moet vervangen? Dat geldt overigens ook voor make-up producten als foundation, oogschaduw en eyeliner. De Amerikaanse FDA heeft er een uitgebreid document over.
Het is wel even slikken, want wie heeft er geen mascara die al tot een jaar oud is?!!
Houdbaarheid van make-up
Net als voedsel heeft elk make-up product een bepaalde houdbaarheid. Je kunt een product slechts een bepaalde tijd gebruiken voordat het er niet meer naar behoren uitziet of werkt. Het is natuurlijk ook belangrijk dat het product veilig blijft voor gebruik en daarom is het noodzakelijk om je aan die ‘houdbaarheidsdatum’ te houden. De tijdsduur van de houdbaarheid van een make-up product varieert, afhankelijk van het type product, hoe het wordt gebruikt en hoe het wordt bewaard.
Redenen waardoor producten snel slecht worden
Na verloop van tijd beginnen make-up producten om een aantal redenen slechter te worden of bijvoorbeeld af te breken. We hebben de meest voorkomende redenen op een rijtje gezet:
- Door je vingers in een product te dopen, worden micro-organismen toegevoegd zoals bacteriën en schimmels, deze moeten bijvoorbeeld door conserveringsmiddelen worden bestreden.
- Na verloop van tijd kunnen conserveermiddelen echter afbreken, waardoor de bacteriën en schimmels kunnen groeien.
- Kwasten en met name mascaraborstel worden bij elk gebruik blootgesteld aan bacteriën en schimmels.
- Emulsies, wat mengsels zijn van water en olie, kunnen van elkaar scheiden.
- Blootstelling aan vocht, zoals in een badkamer, kan het voor bacteriën en schimmels gemakkelijker maken om te groeien.
- Producten kunnen uitdrogen, waardoor ze hard worden en barsten.
- Temperatuurveranderingen en blootstelling aan zonlicht en lucht kunnen veranderingen in kleur en textuur veroorzaken en kunnen de producten doen ruiken.
Hebben sommige make-up producten een kortere houdbaarheid dan andere?
Make-up producten voor de ogen hebben doorgaans een kortere houdbaarheid dan andere producten. Bewaar je deze producten nu langer dan de geadviseerde houdbaarheid, dan vergroot je de kans op ernstige ooginfecties. Fabrikanten raden gewoonlijk aan om een mascara twee tot vier maanden na aankoop weg te gooien. Dat komt omdat elke keer dat je een mascara gebruikt, deze wordt blootgesteld aan bacteriën en schimmels.
Zijn er bepaalde regels voor de houdbaarheid van cosmetica en de houdbaarheidsdata op de etiketten?
Volgens de FDA is er geen speciale wet- of regelgeving die vereist dat make-up producten een specifieke houdbaarheid of een vervaldatum op hun etiketten moet hebben. Fabrikanten zijn er echter verantwoordelijk voor dat hun producten veilig zijn. De FDA beschouwt het bepalen van de houdbaarheid van een product als onderdeel van de verantwoordelijkheid van de fabrikant.
Hoe zit het dan met de richtlijnen vanuit de branche?
Op basis van inspecties bij cosmeticafabrikanten, is de FDA ervan op de hoogte dat sommige bedrijven producten testen door proefmonsters aan verschillende temperaturen en vochtigheidsniveaus bloot te stellen. Hiermee kunnen zij zien hoe verschillende omstandigheden de (houdbaarheid van) producten beïnvloeden. Dit helpt onder meer bij het bepalen van hoe lang een product onder normale omstandigheden veilig en bruikbaar blijft.
Sommige bedrijven houden ook bij hoe lang hun producten in de winkelrekken liggen en waarschuwen winkels wanneer het tijd is om ze weg te gooien.
Wat kan ik zelf doen?
Hoe lang je een product veilig kunt gebruiken, hangt ook van jezelf af. Hieronder vind je wat tips om je cosmetica producten veilig te houden:
- Als mascara droog wordt, gooi het dan weg. Voeg geen water of, erger nog, speeksel toe om het weer vloeibaar te maken, want dan komen er bacteriën in het product.
- Deel geen (persoonlijke) make-up met anderen. Mogelijk deel je een infectie. “Testers” in de parfumerie hebben meer kans om besmet te raken dan dezelfde producten in je huis. Als je denkt dat je een product moet testen voordat je het koopt, breng het dan aan met een nieuwe, ongebruikte applicator, zoals een vers wattenstaafje.
- Houd potjes en applicators schoon.
- Bewaar je cosmetica op de juiste manier. Laat ze bijvoorbeeld niet achter waar ze worden blootgesteld aan hitte, zoals in een hete auto. Door warmte kunnen de conserveermiddelen afbreken en bacteriën en schimmels sneller groeien.
- Wees op je hoede voor producten die op rommelmarkten te koop worden aangeboden of via internet worden doorverkocht. Sommige zijn mogelijk niet langer houdbaar, zijn al gebruikt, verdund of er is op andere manieren mee geknoeid. Het kunnen zelfs valse, ‘nep’-versies zijn van het product dat je denkt te kopen.
[product id=148045