Het gedwongen thuiswerken en het vergaderen via Zoomsessies waarbij je jezelf constant in de camera op je scherm ziet, draagt niet bij aan het positief denken over je looks. De term Zoom psychosis is al geintroduceerd. De beroemde Amerikaanse dermatologe Zoe Draelos vertelt er prachtig over recent in een Amerikaans vakblad.
De instellingen van een digitaal camera oog zijn heel anders dan van een menselijk oog
Ze waarschuwt ons dat we moeten begrijpen dat een digitale camera hele andere opnamen van jouw gezicht maakt dan het menselijk oog. De digitale camera geeft begrenzingen aan waardoor onderdelen van je gezicht vertekend kunnen worden. Ook lijken je tanden vaak geler en door het digitale licht worden huidoneffenheden ook benadrukt. Ze drukt ons op het hart dat het menselijk oog echt niet zo observeert. Het menselijk oog pakt een totaalplaatje en ‘blend’ alles in elkaar. Hierdoor vallen veel zaken veel minder op.
Mensen die er voor de camera perfect uit willen zien, maar voor het menselijk oog onnatuurlijk worden
Wat is een eye-opener is dit! Nou snap ik ook waarom veel mensen die van influencing hun werk hebben gemaakt, veel issues hebben laten behandelen bij een cosmetisch arts. Ze willen er voor de camera perfect uitzien. Maar dat is dus niet het echte beeld. Als je deze mensen dan in het echte leven tegenkomt, zien ze er juist heel kunstmatig uit, niet natuurlijk meer.
Maar dat onnatuurlijke is juist wat het zo goed doet voor een digitale camera! Echter is dat een vertekende impressie, Het is goed als we ons dit nog meer gaan beseffen. Vind je niet?
Behandel gezichten holistisch, als een geheel, en blaas geen onderdelen op, voor de looks op de camera
In mijn gesprekken met cosmetisch arts Frodo Gaymans heb ik het er vaak over, en blijft hij ook maar uitleggen waarom hij zo’n voorstander is van natuurlijke looks. Het overgrote deel van de mensen begeeft zich (als er geen pandemie is) onder de mensen en zit niet voor een camera, en doet ook geen werk als influencer. Good to know!
Bekijk ons interview hier nog maar eens over waarom je juist holistisch moet behandelen en niet alleen losse onderdelen van een gezicht:
Ook met cosmetisch arts Hayri Hortoglu heb ik al eens een mooi gesprek gehad over wat eerder nog Snapchat Dysmorphia heette, maar wat eigenlijk hetzelfde is als de Zoom Psychose. Hayri vertelde mij in dat interview al eens dat hij het echt niet mooi vindt. ‘Om aan meetwaarden van de digitale camera te kunnen voldoen worden gezichten uit proportie getrokken. Elk gezicht heeft unieke features. Je ziet het ook met de talloze filters die gebruikt worden. Het zijn gestandaardiseerde programmaatjes waarbij iedereen er hetzelfde uit kom te zien. Het past gewoon niet, in werkelijkheid, alleen in de fictie van de selfie.’
Acne opvlammingen door mondmaskers
Een ander gevolg van de pandemie is dat we nu veel meer huidirritaties oplopen als gevolg van het dragen van mondmaskers. Acne vlamt op en is nog maar moeilijk uit te doven. Het is best rampzalig.
Geen rijke producten gebruiken
Dermatologe Tiina Meder adviseert bijvoorbeeld om geen rijke huidverzorging te gebruiken omdat dit gaat zweten op de huid en bacterievorming in de hand werkt. Ze vertelt dat het microbioom op de huid geplaagd wordt door het urenlang dragen van mondmaskers. Het microbioom is het immuunsysteem van je huid.
Micrbioomvriendelijke huidverzorging
Tiina is groot fan van het gebruik van juist microbioom-vriendelijke huidverzorging, omdat de fermenten in deze producten helpen de van nature aanwezige microflora op de huid in goede balans te houden. Eén van de favorieten uit haar eigen collectie is de Salva Derm cream, met hydraterende en huidbarrière herstellende, kalmerende eigenschappen – lees er hier meer over.
Acne mechanica
Huidarts Francis Wu noemt het acne mechanica. Huidirritaties als gevolg van wrijving. Hij zegt dat je dit ook ziet bij sporters die strakke kleding en hoofddeksels dragen. ‘
Het wordt gekenmerkt door pijnlijke en branderige verhevenheden, puisten en verharde knobbeltjes. Ook ontstaan er voor het blote oog niet zichtbare microcomedonen (mee-eters). Het geneest uiteindelijk allemaal zonder littekens.’
Ook hij benadrukt dat een verstoorde huidbarriere eraan ten grondslag ligt. Reinig je huid tweemaals daags met zachte reinigers en gebruik echte anti-acne middelen alleen voor de nacht. Lees hier het complete artikel.
Schoonheidsspecialiste Kim testte Effaclar
Schoonheidsspecialiste Kim testte voor BeautyJournaal een nieuw Effaclar serum voor de geirriteerde gecombineerde huid, van La Roche Posay en was aangenaam verrast over het resultaat. Ze vertelt ons: ‘De roodheid in mijn gezicht is minder geworden, ervaar ik en de onzuiverheden in mijn hals zijn ook echt een stuk minder. Als er nu nog iets opspeelt, wordt het ook minder erg dan voorheen. Ik ben hier heel blij mee!’ Lees haar review nog eens hier.
De acne van Janissa wordt gekalmeerd en opgeruimd met peelings, zuurstof en speciale producten van Circadia
Last but not least breng ik graag de kuurbehandeling van Janissa nog even onder de aandacht. Janissa heeft acne vulgaris, pigmentvlekjes en voedselovergevoeligheden. Het dragen van mondmaskers maakt de acne nog veel onrustiger. Ze krijgt van Circadia nu een uitgebreid behandeltraject bij schoonheidsspecialiste Cherish in Amsterdam, en dat is een heel mooi proces. Ik laat je hier een film van haar eerste behandeling zien. Vanzelfsprekend gaan we nog meer veel vertellen als haar kuur over enkele maanden klaar is;-)
- Heb jij vragen? Stel ze gerust via het contact formulier van BeautyJournaal We gaan altijd op zoek naar de juiste experts om antwoord te geven.