We weten het allemaal, ongezond eten, veel zitten, te laat naar bed, misschien drink je soms teveel alcohol of rook je, het is niet goed voor je. Met een gezonde leefstijl voel je je fitter, is je huid frisser, verhoog je je weerstand en kun je de kans op ernstige aandoeningen verkleinen. Je gaat meer stralen.
Oude patronen doorbreken
Toch is het niet zo makkelijk om hier een goede balans in te vinden. Om maar te zwijgen over hoe lastig het is om oude patronen te doorbreken. Het is verslavend om erin te blijven hangen.
Een eerste stap is om eens kritisch naar je levensstijl te kijken. En dan zonder boos op jezelf te worden, maar om inzicht te krijgen in wat je anders zou kunnen doen. Wij helpen je graag verder!
Wil je nog wat kilo’s afvallen?
Laat je niet verleiden door tips om in een week veel af te vallen met bijvoorbeeld een crash dieet. Ga op zoek naar recepten die lekker en gezond zijn, maar vooral ook voedzaam zijn. Als je lekker vol zit, neig je minder naar tussendoortjes. Bovendien gaat je lichaam dan makkelijker over op vetverbranding. Vind je dat lastig?
- Eet drie keer per dag een flinke maaltijd en meer niet. Je zit dan vol genoeg waardoor je geen tussendoortjes meer hoeft te nemen.
- Eet heel veel groenten, wat rood fruit, zaden en noten, eet vetten (meer plantaardig) en eiwitten.
- Eet zoveel mogelijk onbewerkt eten, dat is het meest puur.
- Eet weinig koolhydraten, en neem ze alleen uit volkorenproducten.
- Stop met suikers. Dat lukt echt, en je zal zien dat het het dan ook niet eens meer lekker vindt.
- Zorg dat je minstens 2-3 liter vocht binnen krijgt. Bijvoorbeeld uit water, thee en niet uit dranken met suiker of suikervervangers.
Hoe ziet zo’n maaltijd er in de basis uit?
- Eet een ontbijt met volle yoghurt met fruit en suikervrije granola, een omelet met groenten, een snee volkorenbrood.
- Neem als lunch een salade, een groentensoep of omelet met groenten
- Neem als avondeten altijd verse groenten, vlees of vis en wat rijst of pasta (volkoren).
- Eet bij je maaltijden peulvruchten, goed voor de darmwerking.
Afvallen en fit voelen, gaat sneller als je meer beweegt
Je kunt naar de sportschool gaan. Maar ben je nou echt géén sportschooltype en heb je altijd wel een excuus om thuis je oefeningen niet te doen? Je kan ook afvallen zonder te sporten.
Een paar keer per week 30 minuten wandelen kan al helpen je om je doelen te bereiken. En weet dat dagelijkse dingen; tuinieren, de hond uitlaten, stofzuigen of de keuken soppen ook onder bewegen vallen. Daar bewust van zijn, zorgt vaak al dat je meer gaat bewegen. En als je dan ervaart dat je je beter voelt, is je motivatie gevonden.
Stoppen met roken?
Dat roken ongezond is, je huid veroudert en dat rokers gemiddeld 5 tot 10 jaar korter leven dan niet-rokers, is geen nieuws. Helaas is nicotine verslavend en dat maakt stoppen met roken heel lastig.
Nicotinevervangers kunnen helpen
Gebruik daarom nicotinevervangers; nicotinepleisters, -kauwgom of-spray. Deze producten verminderen je behoefte aan sigaretten en helpen ontwenningsverschijnselen te verzachten. Stop samen met iemand, dat vergroot de kans op slagen. Ook bij het stoppen met roken, helpt het om regelmatig te eten. Met een lege maag zul je sneller naar een sigaret neigen.
Stoppen met roken is een uitdaging, maar heeft veel voordelen. Je huid, smaak en geurvermogen verbeteren, je hebt meer lucht en het voorkomt longaandoeningen waaronder COPD.
Drink meer, maar minder alcohol!
Een wijntje, biertje of een cocktail, alcohol staat voor veel mensen synoniem aan gezelligheid. Maar ook aan minder goed slapen, verhoogt risico op verschillende soorten kanker: zoals borst-, maag- en darmkanker. Bovendien vermindert het je concentratievermogen.
Drink bewust, en doorbreek vaste patronen
Wil je minderen met het drinken van alcohol, zorg dan dat je bewust drinkt en probeer gewoontes te doorbreken. Zoals áltijd bij het eten een wijntje drinken of een biertje voor de tv.
Je zal merken dat als je minder drinkt, je beter slaapt en daardoor opgewekter en beter uitgerust bent. Het feit dat je strakker en beter in je vel komt te zitten, is dan een extra mooie beloning.
Het belang van goed slapen
Een ‘schoonheidsslaapje’ en dat ‘slapen het beste medicijn is’, wordt niet zomaar gezegd. Maar wat nou als je een slechte slaper bent. Ook hier kunnen kleine aanpassingen bijdragen aan het verbeteren van je slaapritme.
Leer gebruik maken van ontspanningsapps
Zorg dat je slaapkamer rustig, koel en donker is. Zoek overdag veel daglicht op. Maar ook bewegen en ontspannen helpen. Heb je veel stress, probeer ontspanningsoefeningen te doen, want stress en slaap zijn elkaars tegenpolen. Er zijn tegenwoordig talloze apps met oefeningen hiervoor. En tot slot, probeer ’s avonds geen cafeïne en/of alcohol te nuttigen; deze drankjes houden je wakker.
Stralend, fit en opgewekt dankzij een gezonde leefstijl, het kan echt. Maar is niet altijd makkelijk.
Een helpende hand
Soms zijn leefstijl aanpassingen niet voldoende en heb je meer nodig. Dat vind je op verantwoorde wijze bij Dokteronline. Hier lees je alles over verschillende aandoeningen en behandelmethoden die jou kunnen helpen. Vraag een online consult aan bij Dokteronline en een Europees geregistreerde arts beoordeelt vervolgens of er een verantwoorde, passende behandeling is. Zo houd je de regie over jouw gezondheid.
Lees ook: