In de Amsterdamse krant Het Parool stond afgelopen week een mooi artikel over de opkomst van knuffelsalons. Hier kun je, onder begeleiding van een intimiteitscoach knuffelen. Lepeltje lepeltje liggen, of staan. Elkaar vasthouden. Huidcontact om de huidhonger te stillen. Want die is, zo blijkt, groot onder mensen. Seks is uitgesloten.
In Amsterdam zijn nu drie (oops, 4) praktijken waar je kunt knuffelen. Ze heten Lekker Cuddles, Lepeltje Lepeltje, The Hug Dealer en Raak Mij.
Ik doe het zelf ook
Wat een leuke en ook prachtige namen voor een heel bijzonder fenomeen. Niet dat knuffelen een fenomeen is, het is gewoon onderdeel van ons mens-zijn, maar het meer doen is wel in opkomst. Ik doe het zelf ook, als begroeting van vrienden maar ook van zakenrelaties. Gewoon elkaar even vasthouden, de hartenergie voelen. Ik vind dat erg belangrijk. Bovendien ontspant het. Het is iets wat ik heb meegenomen uit Ibiza toen ik daar januari 23 vijf weken verbleef. Het was fijn, en ik ben het blijven doen.
Overgewaaid uit het fysiek contact-arme Japan
Volgens de krant is de vercommercialisering overgewaaid uit Japan, waar dit al langer bestaat. Voor Europa bestaat er nu een heus opleidingsinstituut waar je een diploma professioneel knuffelen kunt halen: Cuddle Professionals International. De online training duurt zes maanden waarin je verdieping krijgt over de psychologische en fysieke voordelen van knuffelen, over de ethiek en knuffelposes.
Steeds meer mensen zijn single
Het feit dat we ons suf daten en daar weinig uit voortkomt zou te maken hebben met de opkomst van de knuffelpraktijken. Er is een groot gebrek aan intimiteit. Het gaat niet per se om seks bij mensen, maar om het vasthouden, de nabijheid voelen. De Corona-pandemie zou er ook debet aan zijn. In Japan komt er ook nog eens bij dat het aanraken van mensen heel ongepast is, dus daar is de huidhonger nog groter.
Het mannelijk verlangen naar intimiteit zonder seks
In Amsterdam zou de huidhonger vooral nog door mannen tussen de 35 en de 45 beleefd worden. De eenzaam is in de stad drijft de mensen er ook toe, ook onder expats bijvoorbeeld, zo lees ik in de krant. Een geciteerde seksuologe vertelt dat ze steeds vaker mannen in haar praktijk krijgt die niet zozeer behoefte hebben aan seks, maar aan zachtere intimiteit, en dat niet kenbaar durven maken aan hun vrouw. ‘Ook mannen hebben behoefte aan geborgenheid, veiligheid en intimiteit.’
Voorlopers zijn de masseur en de tantra workshops
Bijzonder fenomeen dit. Je kunt natuurlijk al veel langer knuffelsessies zonder seks ervaren. Tantra workshops zijn hier een mooi voorbeeld van. Ook bestaan er steeds meer events waarin de liefde voor je medemens op energetisch niveau ervaren kan worden. Via de site Hipsy kun je dagelijks alle events in ons land bekijken: van healing sounds en singing workshops, ecstatic dance, je kunt naar lezingen en meditatieworkshops gaan van organisaties als de Art of Living – daar heb ik onlangs de Indiase goeroe Sri Sri Ravi Shankar nog een knuffel gegeven, wat een hele aparte rustgevende ervaring was;-)
Ach, er is al zoveel te beleven op dit gebied, maak er gebruik van, het is zo heerlijk om te ervaren. De energie gaat letterlijk stromen, je voelt je veel beter geaard, de onrust ebt weg. En heb je een partner – duik eens meer in de knuffelmodus. Maar goed, het lijkt me dat knuffeltherapie meer is voor mensen die alleen zijn, of zit ik er naast?
Anderhalf uur knuffelen in een knuffelpraktijk kost 95 euro, aldus de krant.