De meest perfecte stof om je huid mooi te maken en te houden

05:51 - 03:30
luistertijd 05:51 - leestijd 03:30

Niacinamide werd zo’n 25 jaar geleden voor het eerst geïntroduceerd als cosmetica ingrediënt. De afgelopen decennia maakte het vooral onderdeel uit van een totale crèmeformule, maar tegenwoordig tref je het aan in single dosed serums.

Huidtherapeute Sacha Sommers vindt dat een prachtige ontwikkeling. ‘Het heeft zulke mooie eigenschappen dat het eigenlijk zonde is als het verdwijnt in een formule. Met niacinamide alleen al kun je een huidconditie opknappen.’

Wetenschappelijk zeer goed onderzocht

Niacinamide is een vorm van vitamine B3, ook bekend als nicotinamide. Geen cosmetische stof is zo goed wetenschappelijk onderzocht als deze, bovendien is het ook heel veelzijdig inzetbaar. De combinatie van deze feiten maakt het razend populair in skincare nu.

Multi-inzetbaar

Niacinamide staat bekend om zijn brede voordelen voor de huid, vertelt Sacha. ‘Het hydrateert en kalmeert de huid (handig bij acne en rosacea), het versterkt de huidbarrière, kan fijne lijntjes verminderen en (niet hormonale-) hyperpigmentatie afremmen. Bovendien heeft het antioxidant eigenschappen, wat helpt tegen vroegtijdige verouderingsverschijnselen.

Welk percentage is goed?

Het percentage is tegenwoordig iets om mee te schermen. Er zijn merken die tot wel 20% niacinamide aanbieden in een serum, maar is dit ook echt nodig? Sacha kent het ook en heeft er wat wetenschappelijke studies op nageslagen.

‘De effectiviteit is wetenschappelijk aangetoond bij 5%, dit is dan eigenlijk ook wel het vertrekpunt. Bij lagere percentages zie je vaak dat niacinamide eigenlijk als hulpstof wordt ingezet voor andere ingrediënten. Vanaf 10% bereik je echt de maximale capaciteit. Bij Prescription hebben wij een product voor professioneel gebruik (salonproduct) met 13% niacinamide. Dit zetten we dan in bij acne en zwaardere pigmentissues. Voor thuisgebruik hebben wij een niacinamide serum met 7%.

Combineren met needling?

Voor huidtherapeutische doeleinden kun je je ook afvragen hoe zinvol het is om niacinamide dieper in de huid te sluizen, zoals bij microneedling. De meningen zijn hierover verdeeld. Sommigen zeggen dat je het pas na de needling moet aanbrengen. Sacha deelt deze mening ook, ze verwerkt het dan in een masker. ‘Maar bij ernstige pigmentatieproblemen wil ik hyaluronzuur, wat ik standaard gebruik bij needlen, nog wel eens mixen met niacinamide. Het kan net een extra zetje geven aan de teintverbetering.’

Topcombi met vitamine C

Niacinamide serum is de bestseller binnen het Prescription assortiment, en ook bij de schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten, zoals Sacha, in de klinieken van Doctors at Soap. ‘We kijken ook heel zorgvuldig naar de stoffen waarmee je het kunt mengen in een behandeling. Denk aan vitamine C. Niacinamide werkt effectief op de afremming van tyrosinase, dat pigmentvorming stimuleert.

Over fruitzuren en retinol

Sacha vertelt dat je overigens ook wel moet opletten met het mixen ’n matchen, omdat stoffen elkaar ook onbedoeld kunnen neutraliseren of er kan irritatie optreden. ‘Retinol en niacinamide is zo’n combi. Je kunt ze dan beter apart gebruiken,’ vertelt ze. ‘Het wordt aanbevolen om ze op verschillende tijdstippen te gebruiken (bijvoorbeeld retinoïden ’s nachts en niacinamide overdag) om eventuele irritatie te minimaliseren.’

‘Niacinamide kan zijn werkzaamheid ook verliezen in zeer zure omgevingen,’ weet ze. ‘Dit betekent dat het niet ideaal is om niacinamide te combineren met producten die een zeer lage pH hebben, zoals sommige alfahydroxyzuren (AHA’s) en bèta-hydroxyzuren (BHA’s). Het gebruik van deze ingrediënten in afzonderlijke stappen van je routine kan echter prima werken.’

Sacha’s favoriet

‘Of ik dagelijks niacinamide gebruik? Jazeker, ik heb best wel wat roodheden in mijn huid en in de zomer pigmentissues. Ik gebruik het ’s ochtends in combinatie met vitamine C voor hydratatie en kalmering, ’s avonds gebruik ik alleen een retinol serum.

Wat zegt de prijs over de kwaliteit?

Niacinamide serums zijn tegenwoordig ook voor een paar euro bij een discount drogist te koop. Hoe weet je nu of je een kwaliteitsproduct hebt? Sacha: ‘Hoe hoger het ingrediënt op de ingrediëntenlijst genoemd wordt, hoe hoger het percentage.’

Tot slot heeft Sacha nog een tip over de aanbrengvolgorde van verschillende werkzame stoffen. ‘Begin eerst met de niacinamide. Daarover heen kan dan vitamine C, en daar weer overheen je hyaluronzuur serum, de moisturizer en tot slot je SPF.

Ter afsluiting nog even een educatief overzichtje!

Lees ook