Gaat de bruin-wordt-route via je ogen?

02:26 - 01:27
luistertijd 02:26 - leestijd 01:27

Ik heb geen idee meer van welk social media kanaal ik dit verhaal oppikte, maar het doet er ook niet toe. Veel boodschappen op socials berusten op Broodje Aap verhalen. Toch vind ik het wel leuk om deze uit te lichten.

Aanhangers van deze gedachte geloven namelijk dat je minder snel zal verbranden als je GEEN zonnebril draagt. Het dragen van een zonnebril zou de aanmaak van melanine in de huid verminderen. Omdat de ogen tegen UV-straling worden beschermd, krijg het lichaam geen signaal om melanine aan te maken, en dit zou dan leiden tot een verhoogd risico op verbranden. Volg je het nog?

Melanine is het pigment dat de huid beschermt tegen de inwerking van UV-straling. Melanine absorbeert het UV-licht. De gedachtegang zou zijn dat de ogen een signaal naar de huid sturen om melanine aan te maken – dus dat de prikkel daarvan via de ogen verloopt.

Dat zou als volgt werken: wanneer je ogen worden blootgesteld aan UV-straling, geven ze signalen door aan de hypofyse en pijnappelklier in de hersenen, die de productie van melanine in de huid stimuleren, het melanocyten-stimulerend hormoon (MSH). Dit is een beschermend mechanisme van het lichaam om schade door UV-straling te verminderen door de huid donkerder te maken.​

Maar goed, dit is dus zeker geen onzin, echter komt de grootste melanine productie voor rekening van de huid, die rechtstreeks wordt blootgesteld aan UV-straling.

Laat die zonnebril ook zeker niet af, want je oogweefsel kan ook beschadigd raken door UV-straling. Bovendien helpt de zonnebril kraaienpootjes te voorkomen en een fronsrimpel door het veelvuldig knijpen tegen het zonlicht in.

Zonnebrandcrème direct onder het oog en op de oogleden smeren is niet handig, en loopt gemakkelijk in je ogen met warmte. Dus hou die omtrek vrij, draag je zonnebril en bescherm je hoofd met een hoed of petje. Koop bij voorkeur accessoires van UV-werend materiaal.

PS: er bestaan medicijnen die je ogen minder gevoelig maken voor de inval van zonlicht (lees daarom altijd de bijsluiter). Wees hier alert op, draag toch je zonnebril als het licht fel is, ook al heb je het idee dat je ogen het niet nodig hebben.

Lees hier al onze actuele artikelen over cosmeticaclaims

Lees ook