Op BeautyJournaal vertellen we niet alleen over de prachtige te behalen resultaten met fillers en Botox maar bespreken we ook complicaties. Die krijgen de laatste tijd meer aandacht, omdat er zoveel uitwassen zijn. Mensen die echt teveel fillers laten plaatsen, en artsen die niet terughoudend genoeg zijn of technisch te weinig onderlegt zijn (vooral dat laatste ook). Plastisch chirurgen die aan de bel trekken omdat ze door echt overmatig fillergebruik de onderhuid zien verweken, wat een facelift bemoeilijkt.
Meer aandacht voor complicaties verhoogt kwaliteit van behandelingen
Naar complicaties wordt ook steeds meer onderzoek gedaan: naar de verschillende fillerproducten, naar de techniek, de genetische predisposities bij mensen. Zo wordt steeds duidelijker dat de ene filler net iets meer reactie kan geven dan de andere, door de dikte van de filler en/of de stof waarmee het gecrosslinked wordt. Men kan tegenwoordig echo gebruiken om de filler op te sporen dan wel onder echo geleiding een filler in te brengen. Ook is er een test waarmee een genetische afwijking opgespoord kan worden, die kan leiden tot verhoogde kans op complicaties.
Lezeres wordt bang van de problemen rond fillers
Een van onze lezeressen is hiervan allemaal op de hoogte en wordt nu een beetje bang om nog filler te laten inbrengen. Ook vraagt ze zich af of deze filler niet juist een gen stimuleert dat complicaties aanzwengelt. Ze vertelt: ‘Ik heb in 2005 Bio-alcamid laten zetten in mijn neuslippenplooi en het is bijna geheel verwijderd in 2018.
‘Ik heb daarna nog verschillende malen Botox laten plaatsen in voorhoofd en frons. Daarnaast is er ook nog 2x filler in jukbeenderen gezet en 2x in de kin. ‘Ik heb hiermee nooit problemen gehad, maar door alles wat je nu leest in de media durf ik geen nieuwe filler meer te laten plaatsen. Ik vraag me af of het zin heeft om een gen-test te doen, ook omdat ik al eens Bio-Alcamid had?’ Een mooie vraag voor onze cosmetische arts Adriana Pereira van Bel Clinic in Den Haag.
Onze cosmetisch arts KNMG, Adriana Pereira legt haar uit:
‘Vooropgesteld: Bio-alcamid fillers worden nu niet meer gebruikt. Het is een permanente filler gemaakt van een polymeer gel die onder de huid werd ingespoten. Het lichaam kapselt dit type filler in en dat gaf ontstekingsklachten.
We zagen ook dat dit type filler in het gezicht kon migreren, zich verplaatsen naar andere locaties in het gezicht. Hierdoor kon er asymmetrie ontstaan. Dat weten we nu allemaal. Het is overigens wel zo dat als je geen klachten hebt, artsen er de voorkeur aan geven om het te laten zitten.
Het nut van een genetische test
‘Het doen van een zogeheten gen-test zoals Bsure, kan iedereen doen. Ongedacht het type filler dat al in de huid zit, of zat. Deze test helpt bij de detectie van een bepaalde genetische aanleg voor complicaties bij fillers, maar ook bij lichaamsvreemde materialen als implantaten (denk hierbij aan borstprotheses). De test kan een specifieke antigeen combinatie traceren van HLA’s: Humaan leukocyten antigenen. Let op, want we hebben allemaal HLA’s. Deze immuuncel receptoren zitten aan de buitenkant van iedere lichaamscel, behalve op de rode bloedcellen. Er zijn tal van verschillende HLA-combinaties, die van persoon tot persoon verschillen.
De HLA-combinatie die je niet wilt hebben
‘Als je de twee specifieke HLA’s op je cellen hebt waar het hier om gaat, bestaat er een hogere kans op complicaties bij fillers en prothesen. Tot wel 84%. De pech is dat je dat zelfs problemen kunt krijgen bij orgaantransplantaties.
Ook virusinfecties kunnen immuunreacties op fillers geven
‘Maar ook al test je negatief, dus dat je die ingewikkelde HLA-combinatie niet hebt, er is geen 100% garantie dat je geen andere immuunreactie zal ontwikkelen. Er zijn gevallen bekend waarbij het immuunsysteem na chemotheraptie overprikkeld raakt, Corona infecties kunnen immuunreacties op fillers geven, en ook andere heftiger virusinjecties. Dit heeft allemaal niets met HLA te maken.
Zeer zeldzaam
‘De HLA-combinatie waarover we spreken is ook zeldzaam, hij wordt bij 1,6% van de mensen van Kaukasische afkomst gevonden, zo blijkt uit onderzoek. Überhaupt krijgt naar verluid 1 op 333 mensen een fillercomplicatie. Dus ook dat valt mee. Het is natuurlijk wel zo dat hoe meer mensen fillers hebben, hoe vaker het voorkomt, maar statisch blijft het 1 op de 333. Van de duizenden behandelingen die ik heb uitgevoerd als cosmetisch arts, heb ik tot nu toe 1 casus gezien van bultvorming na fillers.
‘Als je al eens Bio-alcamid hebt gehad, en daarna ook andere fillers zonder immunologische reacties, zoals filler afstoting, uitslag, bultvorming, kun je ervan uitgaan dat je geen genetische predispositie hebt voor complicaties, anders had je die al gehad. Als je de gen-test doet, zal de uitslag waarschijnlijk negatief zijn.
Fillers veranderen je genetische kaart op HLA niet
‘Het is ook niet zo dat als je Bio-alcamid had, er daarna een veranderde genetische situatie is ontstaan. Ofwel: de filler triggert geen HLA-combinatie waardoor je een verhoogde kans krijgt op complicaties. De HLA-combinatie die dat veroorzaakt, draag je al vanaf je geboorte bij je.
- Wil je meer weten over de behandelingen die cosmetisch arts Adriana Pereira uitvoert, bezoek dan haar website Bel Clinic in Den Haag.
- Lees ook op BeautyJournaal meer over Adriana Pereira
- Heb je een vraag aan de arts, stuur hem dan via ons contactformulier. We zorgen ervoor dat je persoonlijk antwoord krijgt.