Ja, het is een interessante vraag, die vooral gesteld wordt door mensen die twijfelen aan de gezondheid van deze middelen voor je lichaam. Omdat we in een wereld leven waarin we constant worden blootgesteld aan toxische stoffen, maar ook op steeds jongere leeftijd aan ziekte lijden – waarvan kanker als de engste wordt beschouwd, wordt alles onder de loep genomen. Social media zijn dan ook een ideale uitlaatklep. Voor je angsten, maar natuurlijk ook voor inzichten.
De vraag waar zonnebrandcrème blijft als je hem dik smeert, stelden wij ons, beautyjournalisten vroeger nooit. We waren vooral gefascineerd door de wetenschap van chemie. Veiligheid was minder een issue, we hadden best een blind vertrouwen in de merken en hun productiebedrijven. Ook hadden we meer vertrouwen in de cosmeticawetgeving. Er werd ons ook verteld dat de huid ondoorlaatbaar is.
Voortschrijdend inzicht
Inmiddels weten we natuurlijk wel beter. Wetenschap is niet statisch, we komen telkens tot nieuwe inzichten, maar ook tot nieuwe mogelijkheden om functie en veiligheid te onderzoeken. Dankzij Internet hebben miljarden mensen een stem gekregen met een mening om te delen. Chemie is nog steeds voorbehouden aan de chemicus, maar vele consumenten kijken nu mee. Het is geen exclusief domein meer.
Inmiddels, dankzij de voortschrijdende inzichten, de zorgen en de communicatiekracht zijn er al grote stappen gemaakt als het om nog meer veiligheid van zonnebrandmiddelen gaat. De filters zijn door de decennia heen steeds stabieler geworden, breken minder snel af bij aanraking met licht en warmte. De substanties zijn steeds verfijnder geworden waardoor de witte waas verleden tijd is.
Last but not least zijn een aantal filters opnieuw bekeken en onderzocht op hormoonverstorende eigenschappen.
De volgende vraag is nu: waar blijft die zonnebrandcrème, op je huid? Indachtig het feit dat in de voorlichting verteld wordt dat je serieus dik moet smeren. Met een fles van 200 ml kun je hooguit 6x je complete lichaam insmeren. Het is lastig, want wie houdt zich daar aan? Maar weinigen. Het is duur, dik smeren plakt en glibbert. En hoe dan ook: ook met zonnebrandcrème kun je je niet veilig wanen. Het biedt nooit 100% garantie op bescherming tegen zonnebrand en al helemaal niet tegen huidveroudering.
100% garantie op veiligheid krijg je nooit
Schaduw, vooral UV-werende kleding, en een optimale vitamine D status in de huid zetten meer zoden aan de dijk.
En? Waar blijft het?
Maar goed! Waar blijft het? Blijft het op je huid liggen, trekt het erin, en komt het in je bloedbaan, geef je het af aan je kleding, handdoek, zwemwater, de huid van je geliefde of je kind?
Het antwoord is kort en simpel: het overgrote deel blijft op je huid liggen, zeker als het waterbestendig is, en van minerale herkomst. Synthetische filters zakken iets meer in de bovenste huidlaag omdat het interactie met die huid nodig heeft om licht af te breken. Minerale filters weerkaatsen licht.
Een ander deel komt aan je badlaken, of in het water terecht, of zo. Tussen de 0,5% en 2% kan door de huid heen opgenomen worden. Dit zijn geen keiharde cijfers, maar schattingen, alhoewel er in wetenschappelijk onderzoek echt naar gekeken is. De links geef ik hieronder.
Ik resumeer nog even……
Synthetische zonnebrandfilters zoals avobenzone, octinoxaat, en homosalaat, maar ook commerciele filtercombi’s als Mexoryl en Tinosorb zijn ontworpen om in de bovenste lagen van de huid te trekken, waar ze UV-straling absorberen en omzetten in warmte. Onderzoek heeft aangetoond dat een klein percentage van deze chemische filters door de huid kan worden geabsorbeerd en in de bloedbaan kan terechtkomen.
Dit zeggen de wetenschappelijke onderzoeken…..
Je leest er hier een wetenschappelijke studie over uit mei 2019 en hier een uit januari 2020
Fysieke of minerale zonnebrandmiddelen zoals zinkoxide en titaniumdioxide werken door een laagje op de huid te vormen dat UV-straling weerkaatst. Deze ingrediënten worden over het algemeen als veilig beschouwd en blijven voornamelijk op de huidoppervlakte. De absorptie van deze filters door de huid is minimaal, omdat ze werken als een fysieke barrière en niet bedoeld zijn om door de huid te worden opgenomen. Het percentage dat door de huid wordt geabsorbeerd, is zeer laag, vaak minder dan 0.1%
Naast de actieve ingrediënten kunnen ook andere componenten zoals oplosmiddelen, conserveermiddelen, en emulgatoren deels door de huid worden opgenomen, maar deze zijn meestal in lage concentraties aanwezig.
Nou, dat is dus het antwoord op de vraag. Ik hoop dat je er iets aan hebt.