De hele zomer zag ik het op internationale websites al voorbij komen: de polynucleotiden. Stofjes die de huidcel regeneratie aan het werk zetten. Collageenstimulatie is de belangrijkste functie ervan. In dit artikel ga ik dieper in op de werkzaamheid en de verschillen met hyaluronzuur injectables en de gangbare skinboosters.
Wat zijn polynucleotiden?
Even scheikundig uitgelegd zijn het lange ketens van nucleotiden, de bouwstenen van nucleïnezuren zoals DNA en RNA. Elk nucleotide bestaat uit een suiker, een fosfaatgroep en een stikstofhoudende base.
Polynucleotiden vormen de genetische code in organismen – dus ook in jou! -, waarbij de volgorde van de basen de instructies bevat voor het maken van eiwitten. DNA, dat meestal uit twee complementaire polynucleotideketens bestaat, draagt de erfelijke informatie, terwijl RNA, vaak enkelstrengig, betrokken is bij het proces van eiwitsynthese.
De polynucleotiden die in de cosmetische esthetiek worden gebruikt, worden meestal uit zalm gewonnen.
Wat is het verschil tussen hyaluronzuur fillers en polynucleotiden?
In hyaluronzuurfillers zit hyaluronzuur. Dit heeft de eigenschap om vocht in de huid vast te houden. Hierdoor oogt de huid voller en raakt hij lekker goed gehydrateerd. Deze fillers worden overigens wel gecrosslinked met een chemisch goedje om het hyaluronzuur langer werkzaam te houden in de huid. Deze fillers zorgen voor meer volume, contouring en vullen de rimpels op.
Polynucleotiden injectables bevatten korte ketens van DNA- en RNA-fragmenten, die vaak afkomstig zijn van natuurlijke bronnen zoals zalm-DNA. Deze ketens worden zorgvuldig gezuiverd en verwerkt om ze geschikt te maken voor gebruik in de huid. Het hoofdingrediënt bestaat uit gezuiverde DNA-fragmenten, die biologisch compatibel zijn en niet als lichaamsvreemd worden beschouwd.
De polynucleotide fillers zijn volledig gericht op weefselherstel. Ze bevorderen de celvernieuwing. Dit kan leiden tot een betere huidkwaliteit: een mooiere huidstructuur en meer elasticiteit.
Klinkt geweldig he;-)
Waar zijn ze vandaan gekomen?
De origine van deze nieuwkomer in de injectables ligt in Zuid-Korea. De laatste tien jaar al de bakermat van beauty innovaties. Daar werd het geintroduceerd als een ‘baby skin’ filler omdat het je huid zo mooi kan maken. Inmiddels bieden ook heel wat cosmetische klinieken in Nederland dit type filler aan.
Wat is het verschil met skinboosters?
Polynucleotiden kun je technisch gesproken ook skinboosters noemen omdat ze de huidcellen en functies ‘boosten’. Er zijn ook polynucleotiden die bijvoorbeeld hyaluronzuur bevatten. Ook worden ze net zo oppervlakkig ingebracht als de skinboosters die wij nu allemaal kennen.
Die ’traditionele’ skinboosters staan erom bekend om de huid een flinke hydratatiedosis te geven en ze geven hierdoor ook glow aan je huid. De traditionele skinboosters bevatten voornamelijk hyaluronzuur, antioxidanten, mineralen en aminozuren. Het hyaluronzuur valt onder de sacchariden, ofwel suikers.
Deze gewone skinboosters zag ik deze zomer vooral gecommuniceerd worden als handige inwendige skincare voor de vakantie. Als je op reis gaat en geen batterij skincare mee kan nemen, maar alleen de basics (cleanser, serum, cream en spf). Leuk bedacht, maar vergeet nooit je spf! Skinboosters kunnen verder ook zinvol zijn als je besluit om hifu behandelingen te ondergaan en je huid door de leeftijd als minder steunweefsels heeft en een optimale vocht- en vetbarrière. Ze worden dan voorafgaand aan het traject ingebracht.
Is het duur?
Dit type injectable is ongeveer even duur als een hyaluronzuur filler. Het wordt meestal in een korte kuur van 3 aanbevolen om het beste resultaat te krijgen. Je moet dus in een keer wel meer geld uitgeven. Van gewone fillers zie je na 1 keer al resultaat, wat wil zeggen: volume. Polynucleotiden zijn zoals gezegd niet op volume gericht, maar op huidverbetering.
De filler is biologisch afbreekbaar in enkele maanden in het lichaam.
Goed voor preventie
Het is een mooie methode om je huid in optimale conditie te houden, preventief al, dus vanaf je dertigste, wanneer de collageenproductie sterker begint af te nemen maar nog voldoende op niveau is om extra geprikkeld te worden. Maar natuurlijk zijn ze ook van nut als de huid al verouderingsverschijnselen vertoont.
- Heb jij vragen over injectables? Stel ze aan de arts in ons expertteam, dokter Adriana Pereira, je krijgt altijd persoonlijk antwoord. Gebruik het contactformulier.