Verhoogd risico van 90%! Data van 20 duizend mensen werd vergeleken. Al je maaltijden binnen 8 uur eten is bedenkelijk. Eet vooral gezond en zet die klok maar weg.

05:14 - 03:08
luistertijd 05:14 - leestijd 03:08

We schreven er onlangs al over: intermittent fasting brengt risico’s met zich mee, vooral in de overgangsfase van niet eten naar eten. Uit een ander groot onderzoek blijkt dat het risico op overlijden doordat je hart een optater krijgt aanzienlijk aanwezig is. We duiken erin!

Risicoverhoging van maar liefst 90%

Een alarmerende ontdekking in Amerika: Mensen die aan intermittent fasting doen, waarbij ze dagelijks gedurende acht uur normaal eten en vervolgens zestien uur vasten, hebben meer dan 90% (!!) meer kans om te overlijden door een cardiovasculaire ziekte.

Onderzoek van de American Heart Association

Dat blijkt uit een langdurig, uitgebreid onderzoek van de American Heart Association, waaraan 20.000 volwassen mensen meewerkten. Mensen die dagelijks gedurende acht uur eten, een populaire vorm van intermittent fasting, hebben een veel hogere kans om te overlijden aan een cardiovasculaire ziekte dan mensen die dagelijks gedurende twaalf tot zestien uur hun maaltijden nuttigen.

Hoe kan dat nou, het was toch gezond?

Dat is opmerkelijk, aangezien eerder onderzoek een aantal cardiovasculaire gezondheidsvoordelen aantoonde, zoals een betere bloeddruk, een meer stabiel bloedsuikerniveau en een gezonder cholesterolniveau.

Het gevaar schuilt in de lange termijn

“Intermittent fasting is juist populair geworden omdat je er niet alleen gewicht mee verliest maar ook de gezondheid van je hart zou verbeteren”, zegt een van de onderzoekers. “Maar van de gezondheidseffecten op lange termijn wisten we nog niet zo veel.”

Alles in 8 uur verorberen of in 12 of 16 uur?

Vanaf 2003 tot en met 2018 onderzochten de wetenschappers de cardiovasculaire gevolgen van dagelijks slechts gedurende acht uur eten door de gegevens van een groot algemeen gezondheidsonderzoek, waarin ook de eetgewoonten van de deelnemers waren opgenomen, naast data van overleden Amerikaanse mensen in hetzelfde tijdvak te leggen.

Daaruit bleek dat mensen die langdurig gedurende slechts acht uur hun maaltijden nuttigen 91% meer kans hadden om aan een cardiovasculaire ziekte te overlijden dan mensen die normaal eten.

Risico’s bij kanker

Die cijfers zijn vergelijkbaar met die van mensen die mensen die aan kanker of een andere ernstige ziekte lijden. Tevens bleek dat mensen die kanker hebben eerder aan deze ziekte sterven als ze aan intermittent fasting doen.

“We waren verrast dat, alhoewel intermittent fasting op korte termijn zeker gezondheidsvoordelen heeft, er op lange termijn juist een grotere kans is om te overlijden door een cardiovasculaire ziekte. Dit dieet vergroot dus de kans op een langer leven zeker niet”, zo zegt een van de onderzoekers.

Onduidelijk: eet je gezond of ongezond met processed foods in die acht uur?

“Mensen die kanker hebben of al aan een hartkwaal lijden moeten zich bewust zijn van het grotere risico op overlijden door een cardiovasculaire ziekte als ze dit dieet zouden volgen. We adviseren hen om advies bij een arts in te winnen over het volgen van een dieet.”

De onderzoekers stellen wel dat alhoewel mensen die langdurig aan intermittent fasting doen een veel grotere kans hebben om te overlijden aan een cardiovasculaire ziekte, het intermittent fasting niet direct de oorzaak daarvan hoeft te zijn. Zo is niet duidelijk wat de deelnemende mensen precies aten gedurende de dagelijkse acht uur. Ook is niets bekend over het (over)gewicht van mensen die kozen voor dit dieet en de gezondheidsproblemen die daar het gevolg van zouden kunnen zijn. Tenslotte is ook niks bekend over andere factoren die invloed kunnen hebben, zoals stress.

Dit onderzoek is een interessant begin, met verrassende resultaten. Zoals vaker is echter veel meer onderzoek nodig om tot zinnige conclusies en bruikbare adviezen te komen.

Tot slot nog even wat aanvulling op de vraag hoe dit probleem dan kan ontstaan, en dat is dus nog niet uitgekristalliseerd, dat je dat wel weet:

Hoewel intermittent fasting dus op de korte termijn kan helpen bij gewichtsverlies en metabole gezondheid, is dit dus voor de lange termijn volstrekt onzeker. Voorzichtigheid is geboden voor mensen met een hartaandoening. De belangrijkste boodschap is dat je vooral gebalanceerd, gezond moet eten, en niet alleen maar te focussen op de tijdsduur waarin je dat eten naar binnen werkt.

Lees ook