In Nederland heeft ca. 25% van de mensen een tatoeage. IJzeroxides kunnen reageren in MRI scanner

03:50 - 02:18
luistertijd 03:50 - leestijd 02:18

Een vervelend bericht voor mensen met tatoeages, waaronder permanente make-up: mocht je ooit een MRI-scan nodig hebben, wees dan gewaarschuwd! De radiogolven en magneetvelden waar de MRI-scanner de afbeeldingen van het lichaam maakt kunnen voor een pijnlijke reactie en soms zelfs zwellingen en roodheid in tatoeages zorgen. Dit leren we uit een onderzoek dat in april 2024 werd gepubliceerd.

Klein risico, maar 3 tot 4 miljoen mensen hebben wel tatoes in Nederland

Echt nieuw is het niet, klachten van getatoeëerde mensen die een MRI-scan kregen worden al ruim dertig jaar gemeld. Eerlijk gezegd, wij hebben het nooit geweten, jij wel? Het overkomt gelukkig niet iedereen met een tatoeage – slechts sporadisch klagen mensen over pijn, roodheid en zwellingen in hun tatoeages tijdens een MRI-scan. Desalniettemin is het vervelend – je zal immers maar net degene zijn die het overkomt. Naar schatting heeft 25% van de mensen in Nederland een tatoeage, dat komt al snel neer op 3 tot 4 miljoen mensen.

Hoewel er in de loop der jaren wel wat onderzoek naar gedaan is, blijkt de precieze oorzaak nog steeds niet helemaal duidelijk. Het lijkt er op dat ijzeroxide pigmenten in permanente make-up of bestanddelen in carbon black (een soort roet) pigmenten in tatoeages een rol spelen. Ook factoren als het ontwerp, de kleuren en de ouderdom van de tatoeage lijken van invloed te zijn. Maar veel vragen moeten nog beantwoord worden.

Vooral nieuwe tatoeages kunnen pijnklachten geven

Vooral mensen met een nieuwe tatoeage melden soms hevige pijn tijdens een MRI-scan. Als ze, soms jaren later, weer een MRI-scan nodig hebben is de pijn veel minder hevig of soms geheel afwezig. Onderzoekers vermoeden dat de huid geïrriteerd wordt door een reactie van de carbon pigmenten en dat die na verloop van tijd deels uit de huid verdwijnen., waardoor de irritatie tijdens een MRI-scan minder wordt.

Heb je je tatoeages al heel lang, dan is de kans op pijn of irritatie tijdens een MRI-scan veel minder. En nog een geruststellende mededeling: de pijn, zwellingen en roodheid zijn vervelend maar trekken na de scan snel weer weg en laten geen schade achter. Neemt niet weg dat meer onderzoek nodig is.

Verbod op blauw en groen pigment vanwege kanker risico

Onderzoek leidde er ook toe dat onlangs twee populaire kleuren inkt verboden werden: pigment blauw 15:3 en pigment groen 7 bleken kankerverwekkend te zijn. Dermatoloog Thomas Rustemeyer liet hierover aan de NOS als eens weten dat hij er achter het verbod staat op die kleuren. Hij stelt dat het niet per definitie zo is dat je er kanker van krijgt, maar dat er een duidelijk aanwezig verhoogd risico is. Bovendien: de dosis bepaalt het gif, zoals het in de chemie gaat. Dus hoe groter je tattoos met groen en blauw, hoe groter het risico. Lees hier ons complete artikel over dat kleurstof verbod.

Wat doe je bij allergie?

Ook allergie is een klein risico. We schreven er al eens een artikel over in samenwerking met dermatoloog Sebastiaan van der Bent. Pijn, jeuk, bulten en bobbels zijn de meest voorkomende klachten en kunnen zelfs zo erg zijn dat men de huid open kan trekken.

Hij vertelde ons: ‘‘Tatoeage inkt bestaat uit pigmenten, water, glycerine en alcohol. Hoe de allergie ontstaat weten we nog niet precies, wel is er uit onderzoek gebleken dat vooral tatoeages met rode inkt zorgen voor allergieën. Hier vallen roze, paars, magenta, oranje en bruin ook onder.’ Lees hier ons complete interview met hem, ook ten aanzien van allergie bij PMU kleuren.

Lees ook