Ellen besloot dat het taboe maar eens doorbroken moest worden. Volg haar guerilla dolls;-)

04:16 - 02:33
luistertijd 04:16 - leestijd 02:33

Tijdens het scrollen op LinkedIn stuitte ik op een geestige term, de menopauze Barbie en ik was meteen verkocht. Hilarisch! En het werd nog veel leuker toen ik op de site van Ellen Vermeulen, de uitvindster van deze barbie in menopauze, zag hoe ze dit als onderdeel van haar project aan de Kunstacademie in Utrecht handjes en voetjes gaf. Ehhh…..een heuse menopause body gaf!

Maak kennis met Ellen Vermeulen, menopause mania, en menopauze barbie!

Hoi! Ik ben Ellen Vermeulen, ik ben 57 jaar oud en al jaren in de overgang. In 2019 gooide ik het roer helemaal om en schreef mij in bij Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, voor de master Crossover Creativity.

Maatschappelijk vraagstuk: doorbreek het taboe!

Deze studie leidt je op tot social designer, iemand die creatieve oplossingen bedenkt voor maatschappelijke vraagstukken. Voor mijn afstudeerproject koos ik voor het doorbreken van het taboe rond de overgang door verbeelding en creativiteit. Door letterlijk de overgang in al haar uitingen te verbeelden in onder andere Barbiepoppen, en miniaturen genaamd Guerrilla Dolls, en het spel Menomana, het meest opvliegende spel over de overgang.

Mijn barbies reizen rond

Barbie is de meest beroemde vrouw van de wereld, ook Barbie is inmiddels al in de zestig. Door een iconisch figuur als Barbie te combineren met het thema van de overgang, wil ik het gesprek hierover op gang brengen en meer aandacht vragen voor dit onderwerp.

Daarom heb ik een serie “Barbies in de overgang” ontworpen. Deze Barbies zijn gebaseerd op echte vrouwen en hun lichaam weerspiegelt de veranderingen die veel vrouwen ervaren tijdens de overgang.

Deze Overgang Barbies zijn regelmatig te zien op congressen en studiedagen. De Barbies op mijn website zijn door verschillende makers gemaakt, soms in duo’s, soms individueel en zijn regelmatig te zien op congressen en studiedagen.

Guerilla Dolls

Guerilla Doll

Mijn andere project zijn Guerrilla Dolls, miniatuurbeelden van vrouwen in de overgang. Deze miniaturen (totaal 200 Dolls) zijn op verschillende plekken in de openbare ruimte in het centrum van Utrecht neergezet, om zo de overgang letterlijk zichtbaar te maken.

Ze duiken overal op

De Guerilla Dolls zijn gemaakt van gerecycled materiaal dat biologisch afbreekbaar is. Het idee is dat mensen een Guerrilla Doll vinden, de QR code scannen en dan lezen dat zij de miniatuur kunnen meenemen om op een andere plek in een openbare ruimte neer te zetten.

Vervolgens kunnen ze een foto van de nieuwe locatie sturen naar mijn e-mailadres. De Guerrilla Dolls zijn gestart in centrum Utrecht maar inmiddels zijn er al in Rotterdam, Amsterdam, IJsselstein en zelfs in München zijn dolls opgedoken.

Opvliegend kaartspel: Menomania

Het spel Menomana, het meest opvliegende spel over de overgang, is specifiek voor de werkvloer gemaakt. Het is een kaartspel voor leidinggevenden, HR-medewerkers, coaches, en vrouwen tussen de 45 en 60 jaar, maar ook voor iedereen die meer wil leren over de overgang, zowel zakelijk als privé.

Menomana is een teamspel, waarbij teams van twee tot zes spelers verschillende opdrachten uitvoeren. Het gooien van de dobbelsteen bepaalt welke opdracht aan de beurt is. Er zijn verschillende soorten opdrachten:

Met al deze initiatieven hoop ik bij te dragen aan een samenleving waarin de overgang niet langer een onbesproken onderwerp is, maar iets waar open over gepraat kan worden. Zo kunnen we de impact van de overgang beter begrijpen en er samen beter mee omgaan.

Ellen’s complete portfolio vind je hier.

LEES hier al onze artikelen over de menopauze, en nog meer onder het trefwoordje ‘overgang’

Lees ook