Skinboosters zijn een populaire term geworden in de wereld van injectables, maar er heerst veel verwarring en dat brengt misinformatie met zich mee. In dit artikel geef ik je meer inzicht in wat nou echte skinboosters zijn, en welke andere injectables er zijn om de juist die huidconditie te verbeteren. Er zijn echt flinke verschillen! Know your darlings!
Wat zijn skinboosters?
Traditioneel verwijst een skinbooster naar injectables met licht gecrosslinkt hyaluronzuur. Bij het crosslinken wordt een chemisch stofje gebruikt (BDDE, ofwel 1,4-butaandiol diglycidylether) dat de hyaluronzuurketens aan elkaar koppelt. Zo wordt het hyaluronzuur langer houdbaar in de huid en kan het ook dikker gemaakt worden als er meer volume moet komen in de huid. Dit is vooral van belang bij de traditionele hyaluronzuur fillers.
Niet verwarren met gewone fillers
Echter moet je skinboosters niet verwarren met die gewone fillers. Doordat de skinboosters maar licht gecrosslinkt worden, blijft de gel vloeibaarder en dat zorgt voor een hogere en instant hydratatiekracht. Er wordt dus nauwelijks tot geen volume toegevoegd. Een van de eerste skinboosters in deze soort was Restylane Vital.
Skinboosters werken op diepe hydratatie en verbeteren de huidkwaliteit zonder zichtbare volumetoename.
Verwarrend gebruik van de term, ook door artsen
Tegenwoordig wordt alles wat maar een huidconditionerend effect heeft een skinbooster genoemd. Zowel cosmetisch artsen als consumenten gebruiken de term te pas en te onpas. Het doet geen recht aan de verschillen die juist zo belangrijk zijn om een goede keuze te kunnen maken en daarom geef ik wat voorbeelden met Profhilo, Radiesse en Sculptra, zodat het duidelijker wordt.
Alle drie zijn het namelijk geen skinboosters volgens de definitie die ik hierboven gaf. Verderop in het artikel zal ik uitleggen welke producten wel skinboosters zijn.
Maar eerst dit…geen skinboosters, wel huidverbeterend
Profhilo bevat weliswaar hyaluronzuur, maar is niet gecrosslinkt met een andere stof, en heeft een ander werkingsmechanisme: het is een “hybride complex” van zowel laag als hoog moleculair gewicht hyaluronzuur. Deze hyaluronzuren zijn niet chemisch gebonden, maar wel thermisch bewerkt.
Profhilo stimuleert collageen (voor huidstevigheid) en elastine (voor huidelasticiteit). Het is hierdoor dan ook geen klassieke skinbooster, ondanks het wel diep hydrateert, maar het doet dus veel meer.
Radiesse (met calciumhydroxylapatiet) en Sculptra (met poly-L-melkzuur) zijn collageen stimulatoren, en geen hydraterende middelen. Het zijn daarom ook geen skinboosters – ook al probeert de arts dat wel vaak op die manier uit te leggen.
Bovendien bevatten ze geen hyaluronzuur. Dit is belangrijk om te weten, want ze kunnen dus bij problemen (denk aan bultvorming) ook niet opgelost worden.
Alles wordt tegenwoordig een skinbooster genoemd, maar een aantal van die behandelingen vallen daar niet echt onder.
Verwarring door ontbreken wettelijke definitie
Het probleem is natuurlijk dat de term skinbooster niet wettelijk of klinisch is vastgelegd met een duidelijk omschreven definitie. Je kunt een skinbooster dus alleen maar uitleggen aan de hand van wat er wel en niet in zit en wat de primaire functie is: hydrateren of volume geven, gecrosslinkt of niet gecrosslinkt, het stimuleren van collageen voor stevigheid óf het stimuleren van collageen en elastine (nabootsten wat er van nature gebeurt in de huid).
Dit zijn de kenmerken van een skinbooster:
Ingrediënten: skinboosters zoals ik ze hierboven beschreven heb, bevatten hyaluronzuur (niet-of alleen licht gebonden) dat werkt als een intensieve hydrator. Sommige producten bevatten ook aanvullende ingrediënten zoals antioxidanten, aminozuren of vitaminen.
Werkingsmechanisme: skinboosters hydrateren de diepere huidlagen, wat leidt tot een gladder en voller huidaspect. Door het injecteren van kleine hoeveelheden op meerdere punten, wordt de huidstructuur op een subtiele manier verbeterd.
Doelstelling: skinboosters richten zich niet op het toevoegen van volume, maar op het verbeteren van de huidtextuur, het verminderen van fijne lijntjes en het verhogen van de elasticiteit.
Resultaten: de huid ziet er frisser en jonger uit doordat het hydratatieniveau en de natuurlijke elasticiteit worden hersteld.
Welke behandelingen worden nu allemaal ‘skinbooster’ genoemd, wat zijn de verschillen?
Laten we eens kijken naar de momenteel meest gebruikte middelen als skinboosters, om je een goed overzicht te geven. Dit zijn de meest bekende:
Restylane Skinboosters (Vital en Vital Light): ze zijn ontwikkeld om de huid langdurig te hydrateren en elasticiteit terug te brengen. Deze middelen worden vooral geadviseerd als je een droge of ouder wordende huid hebt. Er wordt gebruik gemaakt van licht gecrosslinkt hyaluronzuur, dat geleidelijk in de huid wordt opgenomen. Het geeft geen volume in de huid.
Profhilo: het bevat een van de hoogste concentraties niet gecrosslinkt hyaluronzuur (zowel hoog- als laagmoleculair hyaluronzuur), het is erop gericht om de huidkwaliteit van binnenuit te verbeteren door collageen en elastine te stimuleren. Het werkt meer als wat in vaktermen een ‘bioremodeling’-product genoemd wordt. Het stimuleert namelijk ook collageen en elastine. Hierdoor wordt de huid gladder en strakker.
Juvéderm Volite: ontworpen om de huidstructuur en het vochtgehalte te verbeteren. Het biedt subtiele volumeverbetering en vermindert fijne lijntjes. Het bevat hyaluronzuur dat licht gecrosslinkt is. Volite richt zich op het gladstrijken van fijne lijntjes en hydratatie van de oppervlakkige huidlagen.
Teosyal Redensity 1: bevat naast niet gecrosslinkt hyaluronzuur ook antioxidanten, aminozuren en vitaminen om de huid niet alleen te hydrateren maar ook te beschermen tegen schade door vrije radicalen.
Viscoderm Hydrobooster: zorgt voor diepe hydratatie en kan oppervlakkige dynamische rimpels minder zichtbaar maken. Botulinetoxine vermindert spieractiviteit, terwijl Viscoderm Hydrobooster de huidkwaliteit verbetert door hydratatie en ook de elasticiteit verhoogt. Er wordt gebruikt gemaakt van licht gecrosslinkt hyaluronzuur.
Belotero Revive: bevat naast hyaluronzuur ook glycerol, wat zorgt voor een langdurig hydraterend effect en de elasticiteit van de huid verhoogt.
Waarom Profhilo geen typische skinbooster is…
Een van de meest gebruikte booster middelen op dit moment in Nederland is Profhilo. Vrijwel alle cosmetisch artsen in Nederland gebruiken het en zijn er super tevreden over.
Profhilo wordt ingezet om de natuurlijke afbraak van collageen en elastine af te remmen en stimuleert de aanmaak van collageen type 1,3,4 en 7 (die van nature in de huid voorkomen) en de aanmaak van elastine. De vermindering van collageen en elastine komt al op gang vanaf je 25ste jaar.
Zo natuurlijk mogelijk
Mensen die een behandeling willen die zo natuurlijk mogelijk is, kiezen vaak voor Profhilo vanwege de hybride werking van hydratatie en collageenstimulatie. Het kan ook goed gecombineerd worden met andere middelen. Bovendien kan het hyaluronzuur opgelost worden, mocht dat nodig zijn.
Conditioneren voorafgaand aan laser of HIFU-behandeling
Profhilo wordt ook ingezet om een huid die eigenlijk wat uitgeput is eerst in conditie te brengen voordat er laser of HIFU-behandelingen gegeven worden. Het kan ook gecombineerd worden met botulinetoxine om dat spierontspannende middelen vertraagd af te laten geven aan de huid en het geeft in het algemeen een mooi verzorgend huidresultaat.
Makkelijke verspreiding
Artsen vinden het ook prettig werken met Profhilo omdat zich makkelijker over een groter gebied in de huid verspreid, dan alleen op de geïnjecteerde locaties zelf. Vanwege de spreiding zijn er ook maar vijf prikpunten per gezichtshelft nodig, en niet zoals bij de skinboosters, vele over de huid heen.
Sinds kort is er ook Profhilo Body, waarmee de huid van je lichaam behandeld kan worden. Denk aan je hals, je decolleté of je handruggen. Profhilo kan zowel preventief als curatief worden ingezet.
Vergelijkende tabel
Merk | Voordelen | Nadelen |
Restylane Skinboosters | – Diepe hydratatie – Verbetering van elasticiteit – Vermindering van fijne lijntjes | – Meerdere sessies nodig – Niet voor diepe rimpels |
Juvéderm Volite | – Langdurige resultaten – Verbetering van huidkwaliteit – Minder sessies | – Hogere prijs per sessie |
Profhilo (geen skinbooster maar bio-remodeling) | – Stimuleert collageen en elastine – Weinig injectiepunten – Verstevigt slappe huid – Niet gecrosslinkt | – Geen volumevergroting – Meerdere behandelingen – Resultaten ontwikkelen over tijd |
Teosyal Redensity I | – Voedt de huid – Intense hydratatie – Vermindert fijne lijntjes – Niet gecrosslinkt | – Kortere werkingsduur – Meerdere sessies |
Viscoderm Hydrobooster | – Diepe hydratatie – Behandeling van dynamische rimpels – Verbetert elasticiteit | – Meerdere behandelingen – Niet voor volumecorrectie |
Belotero Revive | – Intensieve hydratatie – Verbetering van huidkwaliteit – Vermindert fijne lijntjes | – Meerdere sessies nodig – Onderhoud vereist |
Wees je ervan bewust dat er altijd bijwerkingen kunnen optreden bij injectables. Fillers op basis van hyaluronzuur kunnen bij klachten altijd opgelost worden met het middel hyaluronidase.
Ik hoop dat ik je met dit uitgebreide overzicht meer inzicht heb kunnen geven over skinboosters en andere celstimulerende injectables. Zo kun je nog betere keuzes maken.
Lees hier al onze actuele artikelen over injectables.
Heb je vragen? Mail ons, we zorgen altijd dat je antwoord krijgt van een arts. Gebruik hiervoor ons contactformulier.