Het verwelkomen van nieuwe mannen in ons testpanel – recentelijk nog Hans!- gaf een lichte, leuke beroering onder het vrouwelijke lezersgezelschap en meteen kwamen er vragen los van onze beauties. Zoals: is die mannenhuid nu werkelijk dikker en vetter dan de vrouwenhuid, zoals altijd beweerd wordt? En: moet je dan ook anders formuleren: minder vetstoffen en hogere concentraties om door die ‘dikkere’ laag van hem heen te komen? Een mooi onderwerp om voor te leggen aan drie van onze gerenommeerde experts. Hier komen hun antwoorden!
Onderzoeksarts Jetske Ultee vertelt:
‘Mannen hebben meer collageen, elastine en talg/haar follikels die de huid “ondersteunen”. Hierdoor is de huid ook zo’n 20-30 % dikker (hoewel dat dus wel relatief is). Met andere woorden, het “geraamte” van de mannenhuid is sterker, waardoor mannen minder snel last zullen krijgen van rimpels. Doordat mannen meer talgklieren hebben is de huid wat vetter dan bij vrouwen. Bovendien hebben mannen minder last van de hormonen, die bij vrouwen de huid na de menopauze snel kunnen verouderen (en een droge huid kunnen veroorzaken).’
Mannen hebben meer collageen, elastine en talg/haar follikels die de huid “ondersteunen”. Hierdoor is de huid ook zo’n 20-30 % dikker (hoewel dat dus wel relatief is)
‘Als extra verzorgingstip geeft ze nog mee: Tijdens het ‘wegschaven’ of ‘wegschuren’ van de baardharen, kun je vaak de bovenste huid laag niet geheel ontzien. Om deze reden is het belangrijk je huid te kalmeren na het scheren. Ook het aanvullen van antioxidanten is belangrijk. Een moisturizer met ingrediënten als aloë vera, kamille, licorice extract, niacinamide, evodia, vitamine A, B3, vitamine C en/of E kan je hierbij helpen. Door te scheren verwijder je ook de dode cellen van je huid; het gebruik van een exfoliant is in dit geval minder noodzakelijk.’
Huidspecialiste Mardge Pascaud vertelt:
Aan de hand van de huidconditie en huidtype wordt de keuze voor het product gemaakt en dat staat dan los van man of vrouw.
‘Mannenproducten worden niet wezenlijk anders geformuleerd dan vrouwenproducten omwille van het verhaal ‘dikkere of vettere huid’. Bij mannenproducten gaat het veel meer om de marketing eromheen dan wezenlijke verschillen in concentraties van werkstoffen bijvoorbeeld.
Zo houdt een man in de regel van luchtigere producten en zullen deze formuleringen dus minder vet aanvoelen. Ook op gebied van geur en verpakking zijn er dan verschillen te vinden. Maar dat is dus marketing. Ik kan me voorstellen dat een man het leuker vind een mannenproduct in zijn badkamer te zien dan een roze potje met een vrouwelijke afbeelding erop.
Daarom is de Pascaud-lijn uniseks. Wij kijken naar de huidconditie op het moment dat er geadviseerd wordt en daarin zitten bij een mannenhuid net zoveel verschillen al een vrouwenhuid. Aan de hand van de huidconditie en huidtype wordt de keuze voor het product gemaakt en dat staat dan los van man of vrouw.’
Cosmetische wetenschapper Johann Wiechers gaat nog extra in op de vraag of je omwille van die dikkere mannenhuid met hogere concentraties stoffen moet werken.
Maar welk bewijs hebben we eigenlijk dat de hoornlaag bij mannen dikker is dan bij vrouwen? Dat laagje is maar 15 micrometer dik, dus een dikte-verschil voel je echt niet.
‘Je moet hier twee verschillende zaken onderscheiden om deze vraag goed te kunnen beantwoorden: de snelheid van en de absolute hoeveelheid penetratie. Bij een dikkere huid zal de penetratiesnelheid veranderen (stoffen penetreren minder snel door een dikkere huid) maar de uiteindelijke hoeveelheid die penetreert, verandert niet. Dit is omdat dit wordt bepaald door de oplosbaarheid van actieve stof in de bovenste huidlaag ten opzichte van de formulering, en die oplosbaarheid verandert niet met de dikte. Het instellen van een evenwicht duur alleen wel langer (omdat de penetratiesnelheid door de huid afneemt).
Maar welk bewijs hebben we eigenlijk dat de hoornlaag bij mannen dikker is dan bij vrouwen? Dat laagje is maar 15 micrometer dik (een dun A4-tje is al meer dan twee keer dikker), dus een dikte-verschil voel je echt niet. Ik ben het tenminste nog niet systematisch tegengekomen in de wetenschappelijke literatuur.
En dan nog ter aanvulling: het vet op de huid draagt in het geheel niet bij aan de barrièrefunctie van de huid, dus dat kun je verwaarlozen (ik heb het niet over de echt vroege schaatsers bij de Elfstedentocht die met een centimeter dikke Vaselinelaag bij de start verschijnen.). Vet kan wel voorkomen dat water uit de huid verdampt.
- De beautyJournaal experts zijn gerenommeerd binnen hun vakgebied. Wil jij weten wie het allemaal zijn, en heb je een vraag voor ze? Stuur hem naar ons, je krijgt altijd persoonlijk antwoord. Bekijk hier het overzicht.