De donkere huid kampt vooral met issues als een ruwe huid, ongelijkmatige huidkleur en donkere verhoogde pigmentstoornissen die officieel dermatosis papulosa nigra worden genoemd. Voor deze huiden is het vooral belangrijk om mechanische peelings, dus scrubcremes, te vermijden alsmede irriterende cosmeticastoffen als alchohol, propyleen glycol – ook wel als conserveermiddel gebruikt en lanoline. Wees ook zeer voorzichtig met lichtbehandelingen als IPL en lasers omdat ze behoorlijke pigmentproblemen kunnen veroorzaken, zowel in het lichte als in het donkere spectrum.
Wat wel wordt aanbevolen is de huid vooral zacht te houden en regelmatig een behandeling met wat zuur te nemen, een masker met glycolzuur bijvoorbeeld voor exfoliatie. Donkere pigmentophopingen en uitstulpinkjes kun je het beste bij de huidtherapeut laten verwijderen met elektrolyses bijvoorbeeld.
?Wat je nog meer moet weten over dermatosis papulosa nigra: Eén op de tien donkere mensen heeft er last van. Het zijn kleine zwarte pukkeltjes, een beetje steelwratachtig, zo groot als een speldenknop. Of het zomaar ontstaat of genetisch is, is niet bekend. Vaak nemen ze alleen in aantal toe, een enkele keer in grootte. Ze zitten meestal op de aan de zon blootgestelde lichaamsdelen – vaak het gezicht – en dat geeft ons te denken dat de zon hier misschien toch een rol in speelt. Je kunt ze eenvoudig weg laten halen, met elektrocoagulatie dus. Het is zeer nauwkeurig werk. Sommige mensen hebben er wel honderd of meer en dan bijvoorbeeld vlakbij het oog. Steeds meer jonge vrouwen komen bij de huidarts om ze weg te laten halen. Als ze eenmaal verwijderd zijn, komen ze gelukkig niet meer terug.
Mediterrane en Aziatische huiden hebben sneller last van melasma, grotere pigmentvlekken. Goed smeren tegen de inwerking van uv-straling is belangrijk; met een hoog filter dus, dat dekt tegen uv-a en uv-b straling. Blijf weg van korrelige scrubcremes omdat ze lichte huidbeschadigingen kunnen veroorzaken, hoe klein dan ook die weer tot pigmentvlekjes leiden. Ook IPL en laser is niet aanbevelenswaardig, melasma kan er zelfs erger door worden na verloop van tijd.
De huid frist op met regelmatig een zuur product (masker of peeling), – en altijd uv-bescherming. Ook teintverhelderende producten kunnen iets preventief werken. In Europa zijn echte bleekmiddelen alleen op recept verkrijgbaar, dus ga daarvoor naar de huidarts, of beperk je tot het eerder genoemde. Ook een retinol houdende verzorging kan functioneel zijn.
?De kracht van kokosolie: Het bevat veel vitamine e en een aantal vetzuren die de moleculaire samenstelling van de vetzuren in de menselijke huid dicht benaderen. Het is vet natuurlijk, maar wél een olie die ook de poriën niet verstopt. Bovendien zijn er bepaalde huidgisten, zoals de Pityrosporon die helemaal niet van deze olie houden en dat is gunstig. Zo krijg je ook geen wittige schimmelplekjes op je huid (vooral rug, schouders, borst, nek), de Pityriasis versicolor (in het Surinaams ‘lohta’ genoemd, red.). Ook dat komt namelijk regelmatig voor op donkere huiden. De kans op die aandoening neemt toe bij het gebruik van bepaalde oliën, zoals olijfolie of Arachidus olie (pindaolie, red.) wat overigens ook in antizonnebrandmiddelen verwerkt wordt.
Twijfel je over iets op je huid of over een verzorgingsmethode? Ga nooit zomaar zelf wat dokteren, ga naar de huidarts. Om pigmentstoornissen en littekens te voorkomen.
Bron: www.msnbc.msn.com/id/30144864/ en ?dossiers van beautyjournalist Monique Lindeboom.
Lees ook:
Helpt vitamine K tegen donkere kringen onder de ogen?
De make-up van Ellis Faas bevat lekker veel pigment, ook mooi voor de donkere huid