Veel vrouwen experimenteren thuis wat af met haarkleuringsmiddelen, en vaak geeft het niet het gewenste resultaat. Hoe komt dat toch? Je moet er altijd aan denken dat je het niet zoiets is als spelen met verf, waarbij je mooi rood over blauw legt en dan een fraai paars krijgt. De chemie bij het haarverven is een stuk lastiger. Omdat je haar nooit die perfecte witte ondergrond heeft als een stuk papier of schilders linnen. Onze expert in knippen en kleuren, Kimm Koffijberg geeft advies.
Je hoeft niet per se als klant alles te weten van de chemie van het haarverven, daar heb je natuurlijk je kapper voor. Toch kan inzicht je wel helpen, zeker als je kapper je probeert uit te leggen dat je wens niet haalbaar is, of je kapper eigenlijk zelf niet zo goed in kleuren is omdat je toch met die te groenige of gelige gloed de deur bent uitgegaan.
De juist vragen, gesteld door je kapper
Alles begint met een goede intake, en daar horen vragen bij als:
- wat vind je van je haarkleur op dit moment
- waarom wil je je haarkleur veranderen?
- wat wil je uitstralen?
- hoe vaak wil je naar de kapper?
- wat vind je belangrijk aan een haarkleur?
- wat vind je niet mooi?
Hieruit krijgt de kapper/kleurspecialist heel veel relevante informatie over jouw wens en kan dit gebruiken in de theoretische onderbouwing.
De juiste analyse, gedaan door je kapper
Een kapper moet jouw haar ook goed analyseren. Dit doet de kapper door met de handen door jouw haar te gaan en te kijken :
- hoe donker is je uitgroei
- welke kleur heeft je uitgroei
- hoe zien de ‘lengten’ van het haar eruit
- wat voor kleur hebben deze ‘lengten’
Zoals je ziet moet de kapper met heel veel factoren rekening houden: jouw wensen, maar ook de (on)mogelijkheden van je haar en de kleur op dit moment.
Hoe warm is de kleur van je haar al?
Een hele belangrijke rol speelt ook altijd de warmte die van nature vrijkomt in het haar als je het gaat oplichten. Daarvoor moet ook goed gekeken worden hoeveel warmte er aan kleur nu al in het haar aanwezig is, door verf, of van nature. Als daar niet goed rekening mee gehouden wordt, krijg je de volgende missers:
- een te gele kleur, goudkoperachtige kleur
- dat de kleur niet bij je huid past omdat deze te warm blijft
Als je van licht naar donker wilt
Wanneer je donkerder gekleurd wilt worden moet er juist weer meer pigment in het haar gebracht worden, anders:
- wordt de kleur te koel, groenig en mat
- loopt de kleur heel snel terug waardoor je weer blond/lichter bent
Vergelijk het maar met een witte muur, als uitgangspunt. Wanneer je deze donkerder wilt kleuren, zul je ook een paar keer moeten verven om een goede basis aan kleurpigment te krijgen. Dat is dus ook met haarkleur zo.
Wanneer je een donkere muur weer lichter wilt verven, zul je hem eerst goed in de grondverf moeten zetten ( in het geval van haar betekent dat meestal ontkleuren) en ga je daarna de kleur pas goed opbouwen.
Is je kapper goed geschoold?
Hoe kom je erachter of jouw kapper wel de juiste scholing heeft en er alles aan doet om zijn kennis up to date te houden?
- vraag of hij/zij externe cursussen volgt
- vraag naar iemand die echt veel kennis op het gebied van kleuren heeft
- geef bij het maken van je afspraak aan dat je een grote kleurverandering wilt, zodat er extra tijd ingepland kan worden voor advies en analyse.
- vraag of je eerst eens voor een advies mag komen, om je te oriënteren op de mogelijkheden en kosten, voordat je een definitieve afspraak inpland.
- Zoek informatie online via social media of websites over de salon die je op het oog hebt, om er een kwalitatief beeld van te krijgen.
Maar het allerbelangrijkste vind ik, als je op de stoel bij de kapper zit, is dat je een goed gevoel krijgt. Dat je echt vertrouwen hebt in wat de kapper bij je gaat creëren. Zorg dat je begrijpt wat je kapper gaat doen, blijf anders gewoon doorvragen. Het is belangrijk dat jullie op 1 lijn zitten.
Voelt het niet goed? Doe het dan niet. Het gaat om het eindresultaat. Jij moet je goed voelen en blij zijn met hoe je eruit ziet.