Heb je je wel eens afgevraagd van welke anti-aging ingrediënten is bewezen dat ze werken? Wat nu volgt is een lijstje van de vijf meest gebruikte en best werkende ingrediënten.
Er zijn drie vragen die we beantwoorden over elk anti-aging ingrediënt:
- Gebaseerd op de chemische samenstelling van het ingrediënt: is er een wetenschappelijk mechanisme waardoor het werkt?
- Dringt het door tot dat deel van de huid waar het zijn werk zou moeten doen?
- Zijn er onafhankelijke onderzoeken die bewijzen dat het ingrediënt echt werkt op een mensenhuid?
Retinol
Retinol is een afgeleide van vitamine A dat de huid gladder maakt, de verstopping van poriën tegengaat, ouderdomsvlekken lichter maakt en de textuur van de huid verbeterd.
Kan de wetenschap verklaren hoe het werkt? Ja. Het maakt donkere vlekken lichter doordat het de vorming van pigment afremt. Het vermindert rimpels doordat het de aanmaak van collageen en glycosaminoglycanen bevordert en daarnaast de enzymen die de afbraak van collageen veroorzaken afremt. Het maakt de huid gladder doordat het de genen die de vervanging van huidcellen regelen stimuleert.
Kan het doordringen tot de huidlagen waar het zijn werk moet doen? Ja. Retinol heeft de juiste chemische structuur om door te dringen in de huid. Dat is op twee manieren bewezen: in vivo, door de hoeveelheid van een bepaalde enzym die ontstaat door de aanwezigheid van retinol in de huid te meten. In vitro door het metabolisme van retinol te meten in huidbiopten en celkweekjes.
Is er bewijs dat het werkt als ik het op mijn huid smeer? Ja. Retinol is uitputtend getest. Al is er minder onderzoek gedaan naar de vrij verkrijgbare crèmes die maar een beetje retinol bevatten. Retinol is erg effectief, maar het verwante retinal is effectiever tegen rimpels.
Wat is de score? Een A. We weten heel veel over de werking van retinol en het is zeer werkzaam, vooral in een hoge dosis die alleen op recept verkrijgbaar is.
Kinetine
Kinetine is een hormoon dat de groei van planten bevordert. Het zou de celdeling stimuleren en tevens een antioxidant zijn. Het voedt de huidcellen en houdt ze langer gezond. Daarnaast geeft het de huid meer energie, zodat deze gaat stralen.
Kan de wetenschap verklaren hoe het werkt? Min of meer. In vitro tests hebben uitgewezen dat kinetine invloed heeft op de groei van cellen en daardoor op de leeftijdgerelateerde huidveranderingen. Hoe dat precies werkt is echter nog niet duidelijk. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het een zeer effectieve antioxidant is. Het werkt als Superoxide Dismutase, een enzym dat zuurstofradicalen in de huid opruimt. Er is geen bewijs dat het werkt tegen rimpels of pigmentvlekken.
Kan het doordringen tot de huidlagen waar het zijn werk moet doen? Dat is onduidelijk. Er zijn geen onderzoeken waaruit blijkt dat kinetine door kan dringen tot de huidlagen waar het zijn werk moet doen.
Is er bewijs dat het werkt als ik het op mijn huid smeer? Ook dat is onduidelijk. Er is maar weinig onderzoek gedaan naar de effecten van kinetine in huidcrèmes. Er is een onderzoek dat bewijst dat kinetine een huid die is beschadigd door de zon enigszins kan doen herstellen en het vermogen van de huid om vocht vast te houden verbeterd. Een ander onderzoek bewijst dat kinetine gecombineerd met niacinamide hyperpigmentatie kan verminderen.
Wat is de score? Een C. Er moet meer onderzoek worden gedaan naar hoe kinetine doordringt in de huid en meer onderzoek naar de doeltreffendheid van de stof.
Niacinamide
Niacinamide is een versie van vitamine B3, die de teint helder kan maken, rimpels doet verdwijnen, het verlies van vocht tussen de huidlagen kan doen afnemen, de elasticiteit van de huid kan verbeteren en ontstekingen kan tegengaan.
Kan de wetenschap verklaren hoe het werkt? Ja, gedeeltelijk. Niet alle aan het stofje toegeschreven voordelen zijn afdoende onderzocht. Wel is onderzocht en bewezen dat de stof de huid beter beschermt tegen schade door zuurstof. Niacinamide beperkt het verlies van vocht door de productie van lipiden en ceramiden te bevorderen en door de celvernieuwing te verbeteren. Het zou rimpels kunnen verminderen door de productie van collageen te verbeteren. Daarnaast vermindert het pigmentvlekken door de hoeveelheid pigment in de huidcellen te verminderen.
Kan het doordringen tot de huidlagen waar het zijn werk moet doen? Ja, dat is afdoende bewezen in een onderzoek. Daarnaast is in een aantal onderzoeken aangetoond dat de hoeveelheid nicotinamide adenine dinucleotide was toegenomen in de huidcellen na het aanbrengen van niacinamide. Dat gebeurt omdat de huid de vitamine B3 omzet.
Is er bewijs dat het werkt als ik het op mijn huid smeer? Ja. In diverse onderzoeken is bewezen dat het de teint verheldert. Daarnaast is bewezen dat het veroudering door de zon tegengaat.
Wat is de score? Een A. Verder onderzoek is weliswaar nodig, maar toch is niacinamide een van de best onderzochte anti-aging ingrediënten.
Extract van sojabonen
Extract van sojabonen bestaat uit twee actieve ingrediënten: isoflavonen en proteaseremmers. Ze neutraliseren vrije radicalen, stimuleren de productie van collageen, verbeteren de vochthuishouding van de huid en gaan hyperpigmentatie tegen.
Kan de wetenschap verklaren hoe het werkt? Ja, zo’n beetje. Een onderzoek bewijst dat isoflavonen uit sojabonen op vier manieren oxidatie van de huid tegengaan. Er is wat in vitro bewijs dat extract van sojabonen de aanmaak van collageen bevordert. En er is ook wel wat bewijs dat het extract voorkomt dat de huid dunner wordt. Het extract blijkt ook vochtverlies te voorkomen, maar het is nog niet duidelijk hoe dat precies werkt. Wel lijkt het er op dat het stofje wel degelijk de productie van pigment afremt.
Kan het doordringen tot de huidlagen waar het zijn werk moet doen? Dat is niet zeker. Er is maar weinig direct bewijs dat de isoflavonen uit soja doordringen in de diepere huidlagen. Er is wel bewijs dat vergelijkbare stoffen de epidermis en de dermis kunnen bereiken. Hoe diep de stof doordringt hangt wel af van de formule waarin het is verwerkt en de pH-waarde van die formule.
Is er bewijs dat het werkt als ik het op mijn huid smeer? Ja, gedeeltelijk. In vivo tests bewijzen dat het de teint helderder maakt. De anti-aging werking is echter niet bewezen, alhoewel er uitgebreid onderzoek naar is gedaan.
Wat is de score? Net geen B. Sojabonen extract krijgt een hoog cijfer wat betreft het verhelderende effect op de huid. Maar het krijgt een laag cijfer voor het niet bewezen anti-aging effect.
Groene thee bevat polyfenol, dat een krachtige antioxidant is die beschermt tegen schade door UV straling en de door de zon beschadigde huid zou doen herstellen.
Kan de wetenschap verklaren hoe het werkt? Ja. Er is geen twijfel dat groene thee een zeer effectieve antioxidant is die verschillende zuurstofreacties aanpakt. Groene thee is tevens in staat om de enzymen die collageen afbreken aan te pakken en het verbetert de synthese van de fibroblasten. Dat alles is bewezen in vitro tests.
Kan het doordringen tot de huidlagen waar het zijn werk moet doen? Waarschijnlijk niet. Het werkzame bestanddeel is oplosbaar in water en is daardoor niet erg geschikt om door te dringen in de huid. Het is ook lastig om groene thee lang genoeg te stabiliseren om het te laten doordringen in de huid. Er is ook weinig bekend over hoeveel groene thee een werkzame crème zou moeten bevatten.
Is er bewijs dat het werkt als ik het op mijn huid smeer? Misschien, en dan alleen als bescherming tegen UV straling. Er zijn twee onderzoeken die bewijzen dat hoge concentraties van de werkzame stoffen uit groene thee de huid beschermen tegen beschadiging door UV straling. Er is echter geen bewijs dat groene thee effectiever is dan andere zonneproducten. Er is één onderzoek gedaan naar de verbetering van door de zon beschadigde huid door het aanbrengen van een crème met extract uit groene thee. Er is geen bewijs dat het werkte. Er was wel aanleiding om het extract opnieuw en langdurig te onderzoeken. Daar is echter nog geen resultaat van bekend.
Wat is de score? Een C. Het actieve bestanddeel is niet stabiel en het is moeilijk om het op de plek te krijgen waar het zijn werk moet doen. Het is ook nog niet duidelijk wat het extract precies doet. Daarom is het ook nog niet duidelijk of het zin heeft om het aan huidcrèmes toe te voegen.
Bron: thebeautybrains