Zat ons zaaltje gister nog helemaal vol, vandaag was hij voor 3/4 gevuld. Helaas weer geen vrouwen gezien die bij ons de gratis kaarten hadden aangevraagd. Jammer, we hadden toch oprecht gemeend dat ze ze ook speciaal voor ons spreekuur hadden aangevraagd. Het is toch erg leuk om je lezeressen ook persoonlijk te leren kennen. Maar goed, geinteresseerden waren er genoeg. Ging het gister vooral over de inwerking van cremes en het ooggebied, vandaag stond vooral het natuurlijke centraal en of dat nu werkelijk beter is. Natuurlijk is vanuit het voedingsstandpunt absoluut heel noodzakelijk, ook arts Paul Musarella legde daar nog eens de nadruk op, maar in een potje creme wordt het toch een ander verhaal. Dan is ‘natuurlijk’ ook ineens een marketingtrend en verder vooral een lifestyle. Natuurlijk hangt nauw samen met het gebruik van plantaardige stoffen, en in dit geval ook vaak ehterische olien. Vluchtige stoffen die ook zeer irriterend kunnen zijn, hoewel we dat maar moeilijk willen geloven. En natuurlijk houdt tegenwoordig ook vaak in dat het zonder synthetische conserveringsmiddelen is. Dat klinkt fijn en veilig voor mens en milieu, maar conservering is absoluut noodzakelijk als je een pot creme langer dan een maand wil kunnen gebruiken zonder dat het een bacteriebom wordt die je huid ziek maakt, en synthetische middelen zoals parabenen blijken nog altijd verreweg het best de job te doen. Neemt niet weg dat er wel steeds meer natuurlijke conservering komt en dat de industrie er ook naarstig naar zoekt omdat het nou eenmaal niet de publieke opinie tegen zich wel hebben, nee, het wil verkopen, dus luistert het naar de wensen van de consument. Of dat nou zinnig of terecht is, of niet (…). Dus, is dat plantaardig? Dan wordt het plantaardig! Steeds meer merken brengen naar hun regulieren (synthetische) lijnen ook plantaardig uit – tegen een veelal hoger prijskaartje, dat wel.
Wat ik hierbij nog helemaal vergeten was te melden is dat als je hoge eisen stelt aan de werking van huidverzorging, plantaardige producten het vaak niet redden qua claims, ten opzichte van de synthetische zusjes. Dat is ook een veel gehoorde klacht onder chemici als er verlangd wordt om 98% plantaardig en biologisch te gaan formuleren.
Verder kwam er oa een leuke vraag over wat nou de beste foundation voor een gecombineerde huid is. Nou, dat is toch echt wel mineraal gezichtspoeder, zo weten we inmiddels uit ervaring. Mineralen absorberen prachtig de huidvetten, je huid blijft langer mat. Vooral top zijn de poeders van MAC zo lieten we weten. Is je huid juist droger, kies dan liever voor een vloeibare foundation.
Een mevrouw vroeg specifiek naar de eczematische aandoening bij haar 7 mnd oude baby. Een orthomoleculair specialiste uit het publiek gaf daartoe voedingsadviezen en verwees vooral naar de, naar haar idee, te vroege inentingsschema’s bij baby’s wat nadelig zou werken voor de weerstand in het algemeen en voor de huid in het bijzonder. Eczeem komt veel voor bij baby’s maar het is inmiddels net zo wijds en zijds bekend dat kinderen er bijna altijd overheen groeien, vanaf hun vijfde wordt het in de meeste gevallen aanzienlijk minder. We hebben dat helaas er niet bij kunnen vertellen, net zoals de serieus wetenschappelijke aanwijzingen om probiotica te geven – hoewel, die dame noemde dat gelukkig wel ja. Ook dat kan namelijk helpen.
Over voeding gesproken, er kwamen ook vragen over collageendrankjes en dergelijke. Met enige regelmaat zie je ook dat de industrie beautyfood probeert te pushen. Maar weet je wat het mooiste, en beste en meest goedkope beautyfood is? Groente en fruit! Voila. Oke, er zijn geluiden dat ‘gewoon’groente en fruit sterk verarmd is qua voedingsstoffen en dat dan biologisch weer beter zou zijn. Maar daar moet je natuurlijk wel geld voor hebben, neemt niet weg dat het altijd nog gezonder en ik denk toch ook goedkoper is dan dure beautyfoodproducten die bedacht zijn. Beautyfood doet het in Europa ook niet echt bijzonder goed. Het schoonheidsyoghurtje Essensis van Danone heeft het niet gered. Het product had veel meer communicatie op de winkelvloer nodig dan het kon krijgen in het zuivelschap bij de supermarkt. Zuivel en beauty? Nee, die link leggen we (niet) meer. Gezonde voeding en beauty? He da’s een rare combi….Van eten word je tegenwoordig toch alleen maar dik?? *wink*
Verder denken we er serieus over na om dit soort spreekuurtjes ook zelf te gaan organiseren. Interessant of niet? Laat het ons weten!
Lees ook:
Beautyspreekuur dag 1, maart 2009