Suki skincare
Zeventien jaar heb ik nu last van puistjes en mee-eters. Geen zware acne, maar wel storend. Ik ben nog altijd op zoek naar goede producten, het liefst zonder synthetische stoffen. Mijn oog viel op Suki skincare. Voordat ik aan de slag kon met het testen van deze natuurlijke producten kreeg ik een vraaggesprek met, en een huidanalyse van Dany Diop. Huidspecialist en tevens distributeur van dit merk. De skin analyzer is een klein apparaatje met een lampje erin waarmee door meerdere laagjes van de huid geschenen kan worden (van het stratum corneum tot aan de basaal cellenlaag). De huidconditie is zo beter te bekijken, zelfs tot op het niveau van de fibroblasten.
Eerst een analyse
Diop stond erop dat ik langs kwam: “Een analyse is belangrijk, voor het uitzoeken van de juiste gezichtsverzorging, ” laat hij me weten. Het zou belangrijk zijn een zekere rust te vinden, zodat ik van mijn huid afblijf. Aan een acne-huid zit je meer dan je lief is.
Na een vragenuurtje over mijn overigens wel heel gezonde en bewuste voedings- en leefpatroon en een controle met een skin analyzer, bleek mijn huid er nog beroerder aan toe, dan ik aanvankelijk dacht.
Overprikkelde huid
Licht geschokt keek ik Diop aan, nadat hij zijn analyse had gedaan. Hij zei: “Precies wat ik dacht. Je onderliggende bloedvaatjes zijn beschadigd. Voor een gezond ecosysteem heeft de huid een herstelperiode van vier tot zes weken nodig.” Hij wijt dit probleem aan het gebruik van middelen tegen puistjes waarin benzoylperoxide zit. De puistjes zullen weggaan, maar komen na het stoppen met dit product weer terug. De huid komt in een vicieuze cirkel. Ook beschadigt dit ingrediënt de huid, terwijl dit bekend is in de wetenschap. Dany legt uit: ‘Benzoylperoxide maakt vrij radicalen aan en verergert de ontstekingsreacties in de huid – wat ook een weerslag heeft op de kwaliteit van de bloedvaatjes. De valkuil van benzoylperoxide is dat je de eerste keer bij gebruik ervaart dat het inderdaad puistjes snel uitdroogt. Ga je het dan langduriger gebruiken, zal de huid onnodig geïrriteerd raken. Het is een tijdelijke, maar geen duurzame oplossing voor het acne probleem.’
Vergeet de Clearasils van deze wereld
De producten, die ik in ieder geval in mijn jeugd gebruikte, bijvoorbeeld Clearasil, kon ik dus beter niet gebruiken. Ik zag ook nooit verbeteringen en nu lijkt het, ongeacht wat ik gebruik en zeker naarmate ik ouder word, erger te worden. Wat is dus een goed product? De Suki producten leken mij een goede oplossing, want deze zijn zogezegd: ‘Clinically-Proven Natural Solutions’. Ze bevatten geen synthetische stoffen en zijn op basis van ‘organic’ ingrediënten. Ook worden deze allemaal ontwikkeld in het suki® cosmeceutical innovation lab™. Ik heb er geloof in. Dany vult hierop aan: “Ik heb voor Suki gekozen omdat Yildiz eerst een dermal detox nodig heeft, zoals ik dat noem. Daarna ga ik verder met andere actieve ingrediënten om een betere huidkwaliteit op te bouwen en haar acne probleem aanpakken.’
Balans brengen
Dat klinkt veelbelovend! Op advies van Diop ga ik de volgende producten voor mijn huidtype gebruiken: de exfoliate foaming cleanser voor dagelijks gebruik in de ochtend of avond, transformative cleansing clay als masker of reiniger in de avond, de concentrated balancing toner en de balancing day lotion (crème), waardoor de huid in balans zou moeten komen.
Verder zijn gezichtscrubs en camouflageproducten uitgesloten. De scrubs, omdat dit mijn huid weer beschadigd en de poeders en foundations, omdat deze de poriën vervuilen. Met name de stof bismuth oxychloride is een boosdoener hierbij. Bij hoge uitzondering kan het wel, zoals bij feestjes en zolang het nodig is, omdat foundations zo’n mooi matterend laagje aanbrengen en de puistjes toch licht verdoezelen.
Puistjes zijn helaas nog nooit in de mode geweest. Wordt vervolgd!