Sebastiaan is een van eerste ter wereld die onderzoek heeft gedaan naar het gebruik van de CO2 laser bij tattoo allergie

06:05 - 03:39
luistertijd 06:05 - leestijd 03:39

Maar liefst 1 op de 9 mensen heeft een tatoeage. Vaak hebben tatoeages een symbolische, persoonlijke of spirituele betekenis. Maar tatoeages worden ook voor cosmetische doeleinden gebruikt zoals permanente make-up voor de wenkbrauwen of lippen. Maar wat als je na het zetten van een tatoeage erachter komt dat je allergisch bent? Journaliste Noah Staphorst doet verslag voor BeautyJournaal.

Tattoo poli

Dermatoloog Sebastiaan van der Bent is eigenaar van de tattoopoli in het Alrijne ziekenhuis in Leiden. Op de poli behandelen ze mensen die last hebben van zo’n allergische reactie. Pijn, jeuk, bulten en bobbels zijn de meest voorkomende klachten en kunnen zelfs zo erg zijn dat men de huid open kan trekken.

Sebastiaan van der Bent

Dermatoloog Sebastiaan van der Bent

Hoe ontstaat een tattoo-allergie?

‘Tatoeage inkt bestaat uit pigmenten, water, glycerine en alcohol. Hoe de allergie ontstaat weten we nog niet precies, wel is er uit onderzoek gebleken dat vooral tatoeages met rode inkt zorgen voor allergieën. Hier vallen roze, paars, magenta, oranje en bruin ook onder.’

Ook rood pigment in bruine wenkbrauw PMU kan klachten geven

Dit is dan ook de reden dat een tattoo-allergie ook kan ontstaan bij permanente make-up. Vooral in bruine wenkbrauwen zit veel rood pigment wat kan zorgen voor allergie, dit komt ook voor bij permanente make-up op de lippen.

‘De periode waarin iemand last kan krijgen van de allergie is van een maand tot acht jaar. Dat betekent dat je zelfs nog na jaren een allergische reactie kunt krijgen. Je kunt het niet voorspellen. Daarbij kan het ook zo zijn dat je de eerste keer geen last krijgt van een reactie, maar bij een tweede tatoeage wel’.

Hoe is een tattoo-allergie op te lossen?

‘Dat is best lastig. Het pigment uit een tattoo zit namelijk permanent in je lederhuid. Veel mensen hebben bij een contactallergie – zoals bij een nikkel allergie op bepaalde oorbellen – de mogelijkheid om de oorbel te verwijderen. Bij een tattoo ligt dat iets gecompliceerder.

‘Gelukkig hebben we bij ons op de tattoo poli toch de mogelijkheid om mensen te verhelpen van hun klachten. Afhankelijk van de grote van de tatoeage maken we een behandelplan. Eerst proberen we het met zalven met corticosteroïden (bijvoorbeeld Betamethason zalf) zoveel mogelijk op te lossen. Mocht dat niet lukken proberen we het met injecties met corticosteroïden. Neemt dit niet de allergie weg dan gebruiken we de CO2 laser.’

Sebastiaan is een van eerste ter wereld die onderzoek heet gedaan naar het gebruik van de CO2 laser bij tattoo allergieën. ‘Het voordeel bij de CO2 laser is dat het de pigmenten verdampt. De CO2 laser maakt een oppervlakkige schaafwond. Het aangedane deel in de tattoo kan met deze laser precies worden weggeschaafd. Daardoor heb je vaak maar één behandeling nodig. Wel is het mogelijk dat je er een licht litteken aan overhoudt. Dit is afhankelijk van hoe groot de tatoeage is, waar deze zit en hoe diep de inkt zit.

Wat ook fijn is, is dat de zorgverzekeraar de behandelingen die we aanbieden vergoeden. Er is de afgelopen zes jaar nog niemand geweest die zelf de behandeling heeft moeten betalen’.

Wat is het verschil tussen een CO2 laser en een gewone tattoo laser?

‘Het grote verschil zit in het werkingsmechanisme. Een CO2 laser verdampt de pigmenten, een gewone tattoolaser versplintert de pigmenten. Dit is iets wat je absoluut niet wilt bij een tattoo allergie, omdat de pigmenten en de allergie zich op die manier over het lichaam kunnen verspreiden.’

‘De focus ligt ook echt op de allergie van de tattoo te verwijderen, en niet de tattoo zelf. Er wordt namelijk over het algemeen alleen het stuk verwijderd dat een allergische reactie oproept, zo kan een ander gedeelte van de tattoo wel blijven.’

Na een CO2 laserbehandeling is de allergie voorgoed weg. Maar dat betekent niet dat je nooit meer een tattoo mag nemen. Al adviseert Sebastiaan wel om bij een eerdere allergie geen tatoeage van dezelfde kleur te nemen!

Dit artikel is geschreven door journalist Noah Staphorst.

Nagekomen mededeling 23 januari 2021, van de NSGP, de Nederlandse Stichting voor geregistreerde PMU specialisten, bij monde van bestuurslid Ahmet Turkkani over de vermeende allergische reactie bij inkt voor permanente make-up:

‘ Inmiddels is er telefonisch contact geweest met het NSGP en Dr. van der Bent. Hij heeft uitgelegd dat allergie bij tattoos en PMU voorkomt maar dat dat inderdaad niet onvermijdelijk is: een allergie ontstaat ook op voeding en dergelijke. Het gaat vooral om rode en oranje pigmenten en met name bij oude PMU. Er ligt wetenschappelijk onderzoek van een paar jaar oud en dat onderzoek is waarschijnlijk tegelijkertijd gegaan met de upgrade van de pigmenten. Daar gelden nu ondertussen ook andere restricties voor. De NSGP gaat in de toekomst kennis vergaren en delen met Dr. van der Bent om de consument te kunnen voorzien van informatie voor veilige permanente make up.’ 

Bekijk hier ook de video met Ilonka die haar tatoeage laat verwijderen bij Amstelzijde Kliniek in Amstelveen, met de PicoSure laser. Waar je vroeger tientallen behandelingen nodig had om hem te verwijderen, kan dit tegenwoordig al in een zestal behandelingen! Lees hier meer over de behandeling.

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook